III regionalno takmičenje u hifzu časnog Kur'ana

Organizator takmičenja je Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH i Fondacija „Hifz Časnog Kur'ana“ Sarajevo u saradnji sa Katarskom Humanitarnom organizacijom ured u Sarajevu, pod pokroviteljstvom vrhovnog poglavara Islamske zajednice u BiH reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića.

Učesnici su hafizi Časnog Kur'ana, predstavnici država regiona i islamskih zajednica u ovim državama. Na seminaru se govorilo o statusu hifza u BiH i perspektivi sekcija i škola hifza u medresama, islamskim fakultetima i džematima. Direktor Uprave za vjerske poslove kao jedan od uvodničara i domaćina takmičenja je kazao kako upravo na ova tri nivoa: u mektebu, medresi i na fakultetima mora postojati stategija razvoja hifza, kroz škole, sekcije i centre za učenje hifza.

“Bosanski prostor, ali i balkanski treba biti prepoznatljiv u svijetu kao centar gdje se uči i tumači Božija Riječ. Mi jesmo periferija islamskog svijeta, ali periferni prostori uvijek su bili dinamični. Mi imamo ogromno naslijeđe na kojem možemo graditi koncept hifza i imamo slobodu djelovanja na ovom polju."

Category: video Hits: 179
Vote now
0.0/5 (0 votes)