Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

Dani mevluda i zikra: Veza sa našom vjerskom i kulturnom historijom

, Published in Islamske teme Featured

Hutba mostarskog muftije posvećena Vjersko-kulturnoj manifestaciji „Dani mevluda i zikra 2015“

5.redžeb 1436. / 24. april 2015.godine

Hvala Allahu na blagodati proljeća, na svjetlu dana kojeg je učinio vidljivim i otvorenim za naše pregalaštvo i aktivnost, hvala Mu na blagodati noći  koju je učinio pokrivkom i smirajem našim tijelima i dušama. Molimo te Allahu Dragi da nam podariš u vjeri i životu svako dobro  za koje Te je molio naš Poslanik Muhammed, a da nas sačuvaš svakoga zla od kojeg je zaštitu kod Tebe tražio naš poslanik, Tvoj miljenik poslanik Muhammmed, a.s. Amin.

Draga braćo,

Proljeće je posebno godišnje doba, kojeg ukrašavaju prelijepo zelenilo, svježina behara, bujanje rastinja, rast biljaka, jednom rječju kazano to je oživljavanje prirode u svim bojama i svim segmentima. Proljeće je slika rasta, buđenja, bujanja, cvjetanja, mirisa, svježine, što su sve obilježja života. Kur'an časni nas u više primjera navodi da promatramo rađanje različitih svjetova u proljeće i oživljavanje zamrlih vrsta, želeći nas podstaći na to da razmišljamo o snazi, moći i ljepoti Božijeg stvaranja. Božija stvaralačka moć je ta koja stvara živo iz neživoga, koja oživljava mrtvo, koja budi snenog i usnulog izvodeći ga u stanje jave i budnosti.

Proljeće je primjer oživljavanja svih mrtvih, koji će biti oživljeni pred Dan sudnji radi stajanja pred Gospodarom svjetova i polaganja računa za dunjalučku prolaznost.

Dragi Bog želi svijesti čovjeka slikovito približiti taj proces ustajanja iz mrtvih, proces proživljenja, sa slikama rađanja proljeća, buđenja prirode, rasta bilja, cvjetanja i beharanja voćaka... Želi nam predočiti Istinu da će proživljenje biti, da će stajanje pred Gospodarom biti, da nam valja život iskoristiti u pokornosti, dobročinstvu, ljudskosti, međusobnoj saradnji, poštovanju i uvažavanju, a ne u griješenju, neprijateljstvu i sijanju  smutnje i nepovjerenja.

Priroda je sa svim svojim svjetovima u Kur'anu opisana lijepom i raskošnom. Svojim porijeklom i postojanjem Priroda je Božije stvaranje! Priroda je neiscrpni znak Božijeg postojanja. Dragi Bog se i Prirodom očituje, stoga je Priroda po sebi Božije objavljivanje i očitovanje. Čovjeku je upućen poziv da prepoznaje Božije poruke i fenomene koji su tu u Prirodi, tu oko čovjeka. Čovjek treba da prepozna Božije stvaranje, bude ponizan pred tim, da veliča i slavi Gospodara, i da zahvaljuje na Njegovim blagodatima!

To je poruka sljedećih kur'anskih ajeta:

إِنَّ فِي خَلْقِ السَّمَاوَاتِ وَالأَرْضِ وَاخْتِلافِ اللَّيْلِ وَالنَّهَارِ وَالْفُلْكِ الَّتِي تَجْرِي فِي الْبَحْرِ بِمَا يَنفَعُ النَّاسَ وَمَا أَنزَلَ اللَّهُ مِنَ السَّمَاء مِن مَّاء فَأَحْيَا بِهِ الأَرْضَ بَعْدَ مَوْتِهَا وَبَثَّ فِيهَا مِن كُلِّ دَابَّةٍ وَتَصْرِيفِ الرِّيَاحِ وَالسَّحَابِ الْمُسَخَّرِ بَيْنَ السَّمَاء وَالأَرْضِ لَآيَاتٍ لِّقَوْمٍ يَعْقِلُونَ

Doista u stvaranju nebesa i Zemlje, i u mijeni noći i dana, i u lađi koja morem plovi, natovarena onim što ljudima koristi, i u tome što Allah s neba kišu spušta i njome zemlju oživljava nakon njena mrtvila i u tome što je rasijao po Zemlji životinje svakojake, i u naizmjeničnom kretanju vjetrova i oblaka koji predano jezde izmeđ' neba i Zemlje – znaci su ljudima koji razmišljaju!

وَتَرَى الأَرْضَ هَامِدَةً فَإِذَا أَنزَلْنَا عَلَيْهَا الْمَاء اهْتَزَّتْ وَرَبَتْ وَأَنبَتَتْ مِن كُلِّ زَوْجٍ بَهِيجٍ

I vidiš zemlju zamrlu, pa kad Mi na nju  spustimo kišu, ona zatreperi, obraste i obnikne svakovrsnim biljem predivnim.

Draga braćo-cijenjene džematlije,

Proljeće je i vrijeme našeg tradicionalnog godišnjeg mevluda i zikra u Blagaju. Pred nama je tradicionalna vjerska i kulturna manifestacija „Dani mevluda i zikra 2015“ koja nam nudi različite, vrijedne vjerske i kulturne sadržaje, programe i manifestacije.

Dovište na vrelu rijeke Bune u Blagaju čuva kontinuitet naše višestoljetne vjerske tradicije.

Naša tradicija dovišta, okupljanja vjernika koji učestvuju u zajedničkim i ličnim ibadetima na lokalitetima koji su prepoznatljivi u vjerskoj geografiji, i koji imaju vjerski, historijski i kulturni značaj za našu vjeru, kulturu, običaje i čitavu historiju,  prepoznatljiva je tradicija, koju treba čuvati i razvijati. Blagajsko dovište je naše hercegovačko dovište, na našem je podneblju, privlačno je desetinama hiljada ljudi koji žele provesti trenutke svoga života u duhovnom i prirodnom ambijentu, gdje su se u najljepšem skladu našli čovjek i priroda sa svojim ljepotama vode, zelenila, tvrde stijene i pećine iz koje Allahovom odredbom izvire voda koja život održava i oplemenjuje.

Naša ovogodišnja manifestacija ima karakter jubilarne, jer obilježava četerdesetu godišnjicu od svog reaktiviranja. Lijepo je saznanje da je naša manifestacija ove godine dobila priznanje i podršku društvenih struktura naše države. Pa smo tako po prvi puta dobili pokrovitelja manifestacije, a to je član Predsjedništva, Bakir Izetbegović.

Važno nam je saznanje da su neke lokalne, gradske i kantonalne strukture, prepoznale  vrijednosti i mogućnosti ove manifestacije i da su se uključili da budu njen servis. Manifestacijaa Dani mevluda i zikra naše je zajedničko opće dobro, opći interes, opća korist. Manifestacija nosi vrijednosti vjere, kulture, umjetnosti i naše narodne tradicije.

Upravo su ove velike manifestacije prilike da prezentiramo te vrijednosti u javnosti, da ih afirmišemo, da ih prenesemo novoj generaciji. Zato su i programski sadržaji ovogodišnje manifestacije koncipirani tako da objedinjuju u sebi sve to.

Draga braćo, treba da prepoznamo svoje mjesto i svoju ulogu u programskim sadržajima ovogodišnje manifestacije. Svojim prisustvom i dolaskom potvrđujemo kontinuitet manifestacije i podržavamo je. Njen značaj stoga trebamo prvo mi, ovdje u Mostaru i Hercegovini, sebi da posvjestimo i da prepoznamo, da svojim dolaskom kazujemo da je ona naša, da je ona izraz naše tradicije našeg podneblja, vjerske misli i kulturnog izraza muslimana ovih krajeva.

Muslimani koji nama dolaze u goste ovim povodom su naši gosti koji imaju svoje motive i na djelu iskazanu spremnost, koju svjedoče dolaskom iz udaljenih krajeva naše zemlje i čitave regije. Zato muslimani Mostara i muftijstva mostarskog imaju obavezu afirmisati značaj mevluda i zikra u Blagaju sa svim pratećim programima, jer se u njima krije snaga i suština našeg duhovnog bića.  

Aktuelno vrijeme nas motivira da iznalazimo nove pravce u djelovanju, da našu raskošnu vjersku baštinu, bogato kulturno, prirodno i historijsko nasljeđe koristimo kao naše izuzetne prednosti i mogućnosti. Valja nam oplemenjivati duhovnost, jačati kulturnu nadgradnju i podržavati programe i projekte koji čuvaju naš nacionalni i kulturni identitet.

Tradicionalni mevlud na vrelu Bune u Blagaju, kojeg snaži riječ Kur'ana, halka zikra, poučna besjeda naših vjerskih autoriteta, trebao bi pobuditi u nama osjećaj zadovoljstva i sreće što posjedujemo takve skupove i programe koji nas okupljaju, koji nas čvrsto vežu u jedno čvrsto uže islama u ovim krajevima.

Draga braćo – poštovani muslimani, naše vrijeme je bremenito i puno različitih izazova, ali  je uloga odgovornih i poslu posvećenih ljudi, na svakom mjestu i u svakom vremenu vrlo važna. Tamo gdje postoje ljudi, postoje i projekti i rezultati. Tamo gdje postoji odgovornost, iskrenost i posvećenost obavezama, tamo se i rezultati vide. Zato je važno da muslimani i muslimanke budu posvećeni izvršavanju preuzetih obaveza.

Taberani bilježi hadis u kojem je Poslanik rekao:

إِنّ اللَّهَ تَعَالى يُحِبّ إِذَا عَمِلَ أَحَدُكُمْ عَمَلاً أَنْ يُتْقِنَهُ

„Allah voli da vjernik  kada radi neki posao, da to uradi najbolje što može i što zna.“

Međutim, nemar i neodgovornost su vidljivi na svim poljima, a to nas ne vodi napretku i uspjehu.

Značaj lokalnog nivoa je od neprocjenjive važnosti; zato je uloga džemata, lokalne zajednice i baze, ta koja će prva posvjedočiti značaj ove velike vjerske manifestacije Mevluda i zikra.

Dovište na vrelu Bune je jedna od najjačih veza sa našom vjerskom i kulturnom historijom, sa onim osobama koje su je ispisale i obilježile, naš je to dug prema onima koji su ovdje utemeljili tradiciju dove. Tradicija godišnjeg okupljanja i godišnjeg dovišta, svake druge subote u mjesecu maju, u Blagaju održala se sve do 1925. godine kada  je prekinuta i tek 1975. godine, uz Allahovu pomoć, ponovo obnovljena.

Dakle, tradicija Blagajskog mevluda i dovišta, zaslužuje pažnju stoga što je to naše drugo po masovnosti i brojnosti dovište, odmah poslije Ajvatovice, stoga mu institucije Islamske zajednice u Hercegovini žele dati na još većem značaju kako bi se ovaj jedinstveni skup prezentiranja islamskih, nacionalnih i kulturnih  vrijednosti i posebnosti našega naroda unaprijedio i afirmisao. To je naš dug i obaveza prema  budućim generacijama, koje će doći poslije nas.

Ovogodišnja jubilarna 40. po redu Manifestacija „Dani Mevluda i zikra 2015“ svečano će, ako Bog da,  biti otvorena  29. aprila u avliji Blagajske Tekije, u 19 sati. Sadržaji manifestacije se održavaju u Mostaru i Blagaju od 29.aprila do 15.maja

U programu manifestacije, pored programa mevluda i zikra, planirane su još promocije knjigā, tribina posvećena aktuelnim dešavanjima u svijetu islama i muslimana, promocija CD-a duhovne muzike hora mostarske medrese, večer Kur'ana, program posvećen sjećanju na 9.maj i šehide Mostara i Hercegovine, izložba umjetničkih kaligrafskih radova, večer folklora i narodne pjesme, i tribina posvećena 40.godišnjici reaktiviranja blagajskog dovišta i mevluda kojom će 15.maja biti zatvorena ovogodišnja manifestacija.

Lijepo vas pozivamo da budete gosti na programima Dana mevluda i zikra 2015.

Dragi Allahu pokaži nam put istrajnosti, strpljivosti i vjernosti u vjeri i poslovima koje s Tvojim imenom i radi Tvog zadovoljstva radimo. Podari nam svoj blagoslov, uputu i nadahnuće! Budi naš Pomagač, a ne budi protiv nas! Amin.

Rate this item
(0 votes)