Logo
Print this page

Počela Evropska sedmica za smanjenje otpada

, Published in Magazin

Evropska sedmica za smanjenje otpada (EWWR 2015) u Kantonu Sarajevo, održava se pod motom “Dematerijalizacija – praviti više sa manje! Ponovno korištenje i korištenje manje materijala rezultira s manje otpada i očuvanjem resursa”

 

U povodu Evropske sedmice za smanjenje otpada (EWWR 2015) u Kantonu Sarajevo danas su na konferenciji za medije nevladine organizacije, uključene  u realizaciji projekta, prezentirale svoje aktivnosti radi promocije održivog i racionalnog korištenja otpada kao i poticanja građana da djeluju lokalno.

Pojašnjeno je da dematerijalizacija znači koristiti manje ili ništa, a u isto vrijeme zadržati isti nivo funkcionalnosti koju zahtijeva korisnik, a kako je istakao ministar prostornog uređenja, građenja i
zaštite okoliša KS-a Čedomir Lukić, jedan aspekt projekta je i prevencija otpada.

- EWWR2015 ima za cilj podizanje svijesti o održivom upravljanju otpadom i organizaciji tematskih dana koji se fokusiraju na specifičnu temu prevencije otpada tokom jedne sedmice godišnje. Prevencija ima važno mjesto u integralnom sistemu upravljanja otpadom jer ima više smisla izbjegavati otpad i smanjivati ga na izvoru, nego ga zbrinjavati nakon što završi u kontejnerima za otpad – kazao je ministar Lukić.

Naglašeno je da EWWR potiče širok spektar publike kao što su javna uprava, privatne kompanije, civilna društva, građani da se uključe u akcije a prva takva akcija bit će održana sutra okruglim stolom o cirkularnoj ekonomiji i zelenom poduzetništvu, a usmjerena je na donositelje odluka da promijene svoj način razmišljanja u smislu upravljanja resursima.

Za srijedu je također planirana akcija projekta “Za ljepše danas za bolje sutra” u okviru koje će od 10.00 do 18.00 sati ispred BBI centra, pored podjele propagandnog materijala, biti prikupljana i stara odjeća koja će se dostaviti udruženjima koja pomažu socijalno ugrožene osobe.

Istoga dana će biti organizirana i izložba dječijih radova za čiju izradu su korištene stare novine, plastične flaše i slično.

Organizator aktivnosti na području Kantona Sarajevo je Centar za okolišno održivi razvoj, a finansijer i službeni partner u realizaciji projekta Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.

Ovogodišnja EWWR manifestacija održava se pod pokroviteljstvom Evropskog parlamenta, a cilj je jačanje svijesti o potrebi smanjenja otpada u evropskim državama, te promocija različitih aktivnosti usmjerenih na smanjenje otpada širom Evrope da bi se postigla trajna promjena svijesti stanovništva.

(FENA)

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB