Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

Predstavljen olimpijski tim BiH za Rio 2016.

, Published in Magazin Featured

Bosna i Hercegovina na olimpijskim igrama u Rio de Janeiru, koje će biti održane od 5. do 21. augusta, imat će 11 predstavnika, što je najbrojniji tim do sada.

Svi oni, kako su danas kazali na zvaničnom predstavljanju u Sarajevu, u dobroj su formi, završavaju trenažni proces, nemaju povreda i nadaju se dobrim rezultatima. Boje BiH branit će atletičari Amel Tuka, Hamza Alić, Kemal Mešić, Mesud Pezer, Lucija Kimani, teniseri Damir Džumhur i Mirza Bašić, plivači Amina Kajtaz i Mihajlo Čeprkalo, džudistkinja Larisa Cerić i streljačica Tatjana Đekanović.

Uz sportiste u Rio će putovati i njihovi treneri, a olimpijsku delegaciju činit će 24 osobe. Prvi put uz predstavnike BiH putovat će ljekari i maseri.

Najmlađi od njih Mihajlo Čeprkalo je kazao da mu je veliko zadovoljstvo da je član bh. tima. Istakao je da će na olimpijskim igrama pokazati šta najbolje zna. - Pripreme su u toku od januara. Bili smo u Španiji, u Turskoj i sada je period kada treba da dam najbolje od sebe - naveo je Čeprkalo.Najavio je da će oboriti rekord BiH koji je u njegovom vlasništvu i da će to biti trka za pamćenje.

Putem videolinka, učesnike je pozdravio Amel Tuka koji je kazao da njegova najbolja forma tek dolazi i da jedva čeka nastup na olimpijskim igrama. - Ovo je najbolja generacija koja putuje na olimpijadu i siguran sam da ćemo napraviti veliki rezultat - poručio je Tuka.

Atletičarka Kimani je također kazala da je u dobroj formi te da se nada da će istrčati najbolje vrijeme. Bacači kugle su istog mišljenja, očekuju dobre rezultate i žele opravdati povjerenje koje im je ukazano. Hamza Alić je poručio da su zdravi i spremni za ostvarivanje dobrih rezultata.

- Tradicionalno je ova disciplina najjača u bh. atletici. Ponosan sam da nas trojica predstavljamo državu. Dat ću sve od sebe da pokušam da uđem u finale - naglasio je Alić.

Džudistkinja Larisa Cerić je istakla dobru formu i kazala da će dati sve od sebe da ostvari svoj i trenerov plan. Damir Džumhur, najbolji bh. teniser, smatra da se on i Bašić mogu nadati dobrim rezultatima. - U tenisu sve zavisi od žrijeba, ali ću dati sve od sebe. Najbitnije je da se dobro pripremimo - naglasio je Džumhur.

Tatjana Đekanović će predstaviti bh. streljaštvo, a i ona se nada da će na ovoj olimpijadi neko od bh. sportaša donijeti medalju.Uz Čeprkala u plivanju će nastupiti i Amina Kajtaz koja također želi popraviti svoj rekord.

Olimpijski komitet nagradit će eventualno osvajanje zlatne medalje na olimpijskim igrama u Riju sa 50.000 KM, izjavio je potpredsjednik OKBiH Izet Rađo. Srebro će biti nagrađeno sa 30, a bronza sa 20 hiljada KM. - OKBiH je odlučio da nagradi svakog sportistu koji iz Rija donese medalju u našu državu. Zlato ćemo nagraditi sa 50.000 KM, srebro sa 30.000 KM, a bronzu sa 20.000 KM, s tim da će treneri dobiti pola tog iznosa - istakao je Rađo na uoči predstavljanja bh. tima koji će nastupiti u Rio de Janeiru.

Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine, uz pomoć sponzora, utrošio je 450.000 KM za organizaciju i pripremanje tima za učešće na olimpijskim igarama koje će biti održane od 5. do 21. augusta. Iz tog komiteta smatraju da su sportistima osigurani optimalni uslovi i da će ove godine potpuno osjetiti olimpijsku atmosferu.

Rađo je kazao da je novac trošen transparentno te da je to potvrdila i finansijska komisija. Podsjetio je da OKBiH nije budžetska organizacija te da najviše novca dobija kroz projekte.

Generalni sekretar Said Fazlagić je kazao da većina delegacije olimpijskog tima u Rio putuje 31. jula iz Zagreba, a u Sarajevu će se tog dana okupiti u 7.30 sati.

Najavio je da će 12. augusta nastupiti džudistkinja Larisa Cerić i atletičar Amel Tuka, a većina ostalih 18. augusta. Nastup tenisera zavisi od žrijeba.

Predsjednik OKBiH Marijan Kvesić je naglasio da su sportisti za ovu olimpijadu ostvarili rekordan broj A normi, te da je ovo "najkvalitetniji olimpijski tim BiH do sada".

 

Rate this item
(0 votes)