FIFA danas odlučuje o proširenju SP-a

10 Jan 2017

Međunarodna nogometna federacija (FIFA) danas će razmatrati prijedloge za proširenje svjetskog prvenstva u nogometu. U opticaju su prijedlozi da svjetsko prvenstvo 2026. godine, za koje organizator još nije određen, proširi na 40 ili čak 48 reprezentacija.

Posljednje proširenje svjetskog prvenstva zabilježeno je 1998. godine kada su nastupile 32 reprezentacije, a isti broj ekipa učestvovat će na naredna dva takmičenja u Rusiji 2018. i Kataru 2022. Prethodno je od 1954. do 1982. i prvenstva u Španiji na SP nastupalo 16 ekipa, a zatim 24, prenosi STA.

FIFA će se najvjerovatnije odlučiti za novo proširenje koje zagovara i predsjednik Gianni Infantino, a za sistem takmičenja postoje četiri prijedloga, dva za takmičenja s 40 i dva za 48 učesnika.

Prvi prijedlog se odnosi na 40 ekipa koje bi takmičenje započele u osam grupa, a dalje bi napredovalo osam prvoplasiranih i drugoplasiranih reprezentacija, dok bi se takmičenje nastavilo sistemom eliminacija.

Drugi prijedlog za isti broj učesnika razdijelio bi reprezentacije u deset grupa s po četiri ekipe, a u drugu fazu takmičenja napredovali bi pobjednici grupa i šest najboljih drugoplasiranih ekipa.

Treći prijedlog nalaže prvenstvo s 48 ekipa koje bi se takmičile po ''playoff'' sistemu, u kojem bi 16 ekipa bilo unaprijed uvršteno u glavni turnir, a 32 reprezentacije bi se kroz eliminacione utakmice borile za preostalih 16 mjesta koja vode u drugu fazu takmičenja.

Potom bi uslijedio već poznati sistem takmičenja s osam grupa, a zatim eliminacione utakmice. Ovaj model je najdraži velikim nogometnim silama, koje bi odmah bile uvrštene u glavni turnir.

Četvrti prijedlog predviđa da se 48 reprezentacija razdijeli u 16 grupa s po tri ekipe. Da bi se izbjegle poteškoće s plasmanom na tabelama, svaku utakmicu koja bi završila remijem odlučivali bi penali, dok bi iz svake grupe napredovala najbolja ekipa.

Ukoliko FIFA ne donese danas odluku, najvjerovatnije će konačan dogovor biti postignut na zasjedanju u Manami u maju.

(FENA)

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo