Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

Hutba reisu-l-uleme dr. Husein-ef. Kavazovića

, Published in Islamske teme Featured

Hutbu u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu održao je reisu-l-ulema dr. Husein-ef. Kavazović.

Pogledajte hutbu:

 


U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog.

Milostivom Allahu zahvaljujemo se.

Životu koji daje radujemo se.

Ljepoti Njegova stvaranja divimo se.

Poslanika Njegovog Muhammeda, a.s., sjećajmo se i salavatima molimo za njegovo zauzimanje na Danu kada nam ono bude dragocjeno.
Milosti Allahovoj nadajmo se.

Allahov ajet iz sure El-En'am doziva nas:
 

إِنَّ اللَّهَ فَالِقُ الْحَبِّ وَالنَّوَىٰ ۖ يُخْرِجُ الْحَيَّ مِنَ الْمَيِّتِ وَمُخْرِجُ الْمَيِّتِ مِنَ الْحَيِّ ۚ ذَٰلِكُمُ اللَّهُ ۖ فَأَنَّىٰ تُؤْفَكُون
فَالِقُ الْإِصْبَاحِ وَجَعَلَ اللَّيْلَ سَكَنًا وَالشَّمْسَ وَالْقَمَرَ حُسْبَانًا ۚ ذَٰلِكَ تَقْدِيرُ الْعَزِيزِ الْعَلِيمِ

Allah je Onaj Koji daje da zrno i košpica raspuknu (radi klijanja). On izvodi živo iz mrtvog i mrtvo iz živog. To vam je Allah. Pa kuda se vi okrećete (od Njega)? On je Tvorac danjeg svjetla. I učinio je noć radi odmora, a sunce i mjesec radi računanja vremena. To je odredba Moćnog i Sveznajućega (Boga).

Braćo i sestre,

U ovih nekoliko riječi opisan je čin kojem ćemo svjedočiti u mjesecima koji su ispred nas. Proljeće će oživjeti u žuboru vode i mirisu zemlje i bilja. Mi vjerujemo da istinska i prava promjena dolazi od Stvoritelja, Koji u svakom času stvara iz mrtvog živo, a živo prevodi u mrtvo u mijenama i ciklusima koji ne zastaju.

U našim krajevima proljeće je najbolje vrijeme da uočimo Allahovu moć da o njoj razmišljamo i da joj se divimo, neizmjerno zahvalni što nas je učinio svjedocima neponovljive ljepote stvaranja.

Svako od nas ima priliku svjedočiti tom iznimnom procesu i nimet tog čina trebalo bi iskoristiti. To stvaranje iako je ciklično nikada nije isto; uvijek je različito, a slično.

U mjesecima koji su pred nama svako od nas imat će priliku svjedočiti novom životu prirode, podmlađivanju zemlje, zalijevanju ove naše prostrane i svima nama dovoljne bašče kišom iz oblaka koji podsjećaju na kakva dobra i brižna baštovana. Uživat ćemo nakratko u mirisu behara, a onda se radovati zametku i rastu plodova. Za one koji su posebno obdareni Allah daje priliku da ljepotu osjete i u Njegovim riječima koje na poseban način bude čula, maštu i razmišljanje. U 99. ajetu sure El-En'am Milostivi obznanjuje:

I On je Onaj koji je spustio vodu s neba. Pa smo Mi njome dali da raste svaka biljka i iz njih izveli zelenilo iz koga izvodimo zrnje u klasovima. A od palme njene čahure, grozdove lahko dohvatljive, i Mi (izvodimo) vrtove s grožđem, hurme i šipke koje je slično, a raznovrsno. Pogledajte plodove (svakog od toga) kada cvate i gledajte zrijenje svakog od njih. Zaista u tome vi imate znakove za ljude koji vjeruju.

Na sličan načim Allah nudi i drugu sliku u 98. ajetu (sure El-En'am,) za one koji znakove znaju čitati i razumijevati: stvaranje Adema i njegovo stalno bivanje i počinak na Zemlji, do roka određenog, koga samo Allah Uzvišeni zna.

On je Onaj Koji vas je stvorio od jednog čovjeka (Adema), pa (vam je dao) smještaj (u majčinoj utrobi i na zemlji) i mjesto gdje ćete biti sahranjeni. Mi smo objasnili znakove narodu koji razmišlja.

Ovim trima primjerima, skladnim kur'anskim slikama, možemo svjedočiti svaki puta kada u svoje ruke uzmemo Kur'an Plemeniti i u smjernoj pobožnosti učimo sure i ajete ove Mudre Knjige (u suri El-En'am). Te slike se mogu posmatrati i dok se šeta ili sjedi. Za ove znakove, pored očiju, čula sluha i mirisa, potrebno je i srce, jer, kao što Kur'an kaže, nisu slijepe oči, slijepa su srca u prsima. Vjeri je potreban srčani, a ne očni vid. Na kraju Milostivi, u ajetima 102 - 104 sure El-En'am, daje Svoje objašnjenje, ukazujući na Onoga koji stoji iza perde i vela:

ٰذلِكُمُ اللَّهُ رَبُّكُمْ ۖ لَا إِلَٰهَ إِلَّا هُوَ ۖ خَالِقُ كُلِّ شَيْءٍ فَاعْبُدُوهُ ۚ وَهُوَ عَلَىٰ كُلِّ شَيْءٍ وَكِيلٌ
 لَّا تُدْرِكُهُ الْأَبْصَارُ وَهُوَ يُدْرِكُ الْأَبْصَارَ ۖ وَهُوَ اللَّطِيفُ الْخَبِيرُ 
قَدْ جَاءَكُم بَصَائِرُ مِن رَّبِّكُمْ ۖ فَمَنْ أَبْصَرَ فَلِنَفْسِهِ ۖ وَمَنْ عَمِيَ فَعَلَيْهَا ۚ وَمَا أَنَا عَلَيْكُم بِحَفِيظٍ

To vam je Allah, Vaš Gospodar, Nema Boga osim Njega, Stvoritelja svake stvari, pa Ga obožavajte! On nadzire svaku stvar (sve). Ne mogu Ga sagledati oči, a On obuhvaća (ljudske) poglede. On zna (tajne stvari) i zna (sve). Već su vam došli od vašeg Gospodara vidljivi dokazi pa tko vidi sebi koristi. A tko je slijep taj sebi štetu nanosi.

Braćo i sestre.

U ovo doba godine mnogi naši sugrađani svojim vrijednim rukama podižu voćnjake, obrađuju polja i livade. Na tim njihovim imanjima znaci su (djela i) Gospodar svjetova, koji neprestano daje da bašča omeće, cvate i zrije. Njegova bašča je cijeli svemir, a On se u svakom trenu nahodi u svemu, stvara i priprema iz mrtvog živo i iz živog mrtvo.

Svemir se održava u neprestanom kretanju i novom stvaranju. Svakog trena on stvara; Stvara šta hoće, kaže Kur'an. A i čovjek je dio svemira, stvoren da se kreće i radi. Dok se kreće, on živi, dok radi, pronalazi smisao svog postojanja. Kada to prestanemo činiti, vrijeme je da se selimo s ovog svijeta.To je sunetullah, Božiji zakon na zemlji.

Poslanik, a.s., učio nas je da rad oslobađa ljude od ovisnosti o drugima i poniženja pred drugim ljudima. Ovu životnu filozofiju on je sažeo riječima da siromaštvo, koje je rezultat ljenosti, najviše nalikuje na nevjeru (kufr). Zamalo da siromaštvo postane nevjera, kaže on. Zato apeliram na sve kojima je data blagodat posjedovanja zemlje da nipošto ne negiraju ovu Božiju blagodat. Štaviše, njenom obradom pokažimo zahvalnost Stvoritelju na blagodatima koje nam je dao.

One koje je Allah iskušao da posluju i o radnicima brinu želim posebno podsjetiti na obaveze prema njima. Radnik je Božiji emanet u rukama poslodavca. To je velika kušnja i odgovornost iz koje se može izroditi i veliki grijeh i veliki sevap. Ali, i pravedan i pošten poslodavac je velika kušnja za radnika da svoj posao obavi stručno i marljivo. Poslanik je kazao: Isplatite radniku zaradu prije nego mu se znoj osuši, a upoznajte ga s njenom veličinom prije početku posla.(El-Bejheki)

Braćo i sestre.

U ovim danima u kojima svjedočimo Božiji sklad u prirodi, među nama čujemo dosta oštrih riječi. Čini mi se da, s povratkom proljeća, ižđiklja i ta vrsta korova, koja nam zamućuje bistru vodu naše svakodnevne i teške borbe. U vrijeme buđenja života, eto, budi se i to nasrtanje.
Iza nas su dani s velikim očekivanjima i nadanjima. Naše žrtve jesu velike, ali je i naše djelo (postignuća) veliko. Ostvarili smo naš milenijski san, samostalnost i suverenost zemlje. Naša djeca imaju svoju domovinu o čijoj ljepoti smo ranije govorili . Čak i hladno odbijanje koje smo doživjeli na samoj porti ovosvjetske haške pravde svjedoči tu suverenost naše zemlje. Ta hladnoća nas je zaboljela, ali nas ne smije obeshrabriti. Ništa nije završeno.

Istina će neminovno izlaziti na vidjelo, i danas i sutra. Naša borba za državu, narod, istinu i pravdu nesmije prestajati. Na stotine je mogućnosti da se drži svijest o zlu koje nam se dogodilo. Porodica, škola, sud, udruženja..., tu su da o tome svjedoče, ukazuju i optužuju.

To je naše pravo i naš zalog za slobodu i suverenost u budućnosti. Mi smo ga stekli i nećemo ga se odricati.
Naravno, ispružene ruke iskrenog pokajanja ćemo prihvatiti s obje naše ruke oprosta. I to je naše pravo i s iskrenom nadom čekamo taj dan kada ćemo ga moći i ostvariti.

Neka ovo proljeće bude naš novi početak u našoj borbi za slobodu, čast i dostojanstvo.

Neka nam bogatstvo prirode i ljepote naše domovine budu inspirativni da se s velikim elanom i privrženošću uhvatimo u koštac s nedaćama i nasrtajima na naše vrijednosti.

Neka nam i u ovome proljeću živi naša svijest da je naša domovina blagodat kojoj smo se radovali i koju brižno i pažljivo, poput biljčice u rasadniku, čuvamo i njegujemo.

Nekanam Uzvišeni u tome pomogne.

Amin.

Radio BIR

Rate this item
(13 votes)