Naša južna baština: podsjećanje na Husagu Čišića Istaknuto

20 Mar 2017

Jedna od ličnosti iz naše bliže prošlosti koja je posljednje desetljeća poslužila kao motivacijska identifikacija Bošnjaka bio je rahmetli Husaga Ćišić, medresalija, borac za politička prava Bošnjaka s početka XX stoljeća, političar, vojnik, gradonačelnik Mostara, predsjednik Vakufskog mearifskog Sabora BiH, senator Kraljevine Jugoslavije, delegat na trećem zasjednju AVNOJ-a, poslanik u Narodnoj Skupštini SFRJ, borac za ravnopravnost Bošnjaka, neumorni kulturni radnik, historičar, i posljednji imam Nezir-agine džamije u Mostaru. Rođen je 1878.g. a umoro 1956.g.

U Mostaru je 16.03.2017. mladi historičar, Alen Zečević iz Kaknja uspješno odbranio magistarski rad posvećen Husagi Ćišiću. Stoga u ovosedmičnom izdanju emisije ''Naša južna baština'' podsjećamo na biografiju Husage Ćišića.

Na razdjelnicama novih političkih pritisaka na Bosnu i Hercegovinu i na političku poziciju Bošnjaka kao jedinog kohezivnog faktora opstojnosti višestoljetnog istrajavanja bosanskohercegovačke nezavisnosti, državotovornosti i samobitnosti u kojima se osjete snažne silnice i u ekonomskim i u geostrateškim i u intelektualnim i dugovnim procesima i okvirima u emisiji Naša južna baština argumentiramo činjnicu da se ne radi ni i kakvim novim idejama, ni o kakvim novim društveno političkim prilikama već naprosto o oživotvorenju starih nerasčišćenih nasrtaja na njen teritorij, na njen suverenitet i na njenu intelektualnu jedrost ali i na pokušaje gašenja idealističkog patriotrskog zanosa na čijim temeljima je sazdana ova naša zemlja.

Emisija '' Naša južna baština '' u programu Radija BIR emituje se u utorak 21.03.2017. godine od 15.30 .

Dobar prijem !

Ocijeni
(1 Glasaj)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo