Izložba „Omanska poruka islama: tolerancija, razumijevanje i suživot“

13 Apr 2017

U petak, 14.04.2017. u 14:30 u prostorijama Gazi-Husrev-begove biblioteke bit će upriličeno svečano otvaranje izložbe „Omanska poruka islama: tolerancija, razumijevanje i suživot“. Izložbu koju će građani Sarajeva i BiH moći pogledati od 14. do 20.4.2017 organizira Ministarstvo za vakufska i vjerska pitanja Sultanata Oman u saradnji sa Rijasetom IZ u BiH i pod pokroviteljstvom reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića. Izložbu će otvoriti i glavni savjetnik ministra vakufa Omana dr. Muhamed Al-Mamari.

Prema riječima organizatora izložba koju čine 24 panela i platna sa fotografijama i porukama oslikava omansko iskustvo življenja islama kao vjere tolerancija, razumijevanje i suživota. Izložba je prevedena na više svjetskih jezika od kojih su i arapski, engleski, francuski, hindu, korejski i brojni drugi a od 2014. kada je prvi put predstavljena javnosti obišla je brojne metropole svijeta. Gosti iz Omana su za Minu izjavili da se posebno raduju postavljanju ove izložbe u Sarajevu gradu koji je simbol koegzistencije, razumijevanja i dijaloga Istoka i Zapada.

Na svečanosti otvaranja prisutnima će se predstaviti i izvođači tradicionalnih ilahija iz ove zaljevske zemlje te susret sa kaligrafima koji će posjetiocima pisati njihova imena različitim stilovima arapskog krasopisa, javlja MINA.

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo