Logo
Print this page

Da li je pušenje duhana haram?

, Published in Islamske teme

Pitanje:

Esselamu alejkum!

1. Da li je pušenje u prisustvu nepušača i djece haram?

2. Da li je pušaču zbog smrada i zadaha iz usta mekruh klanjati u džematu, kao i čovjeku koji je jeo luk?

 
Odgovor:

Esselamu alejkum!

Uzimajući u obzir strogu kur'ansku zabranu: "Ne bacajte se svojim rukama u propast" i njenu primjenu na pušenje duhana, možda se može upotrijebiti i najjači stepen zabrane u šerijatu "haram" u slučaju pušenja duhana uvažavujući savremena saznanja i otkrića o štetnosti spomenute pojave o kojoj govore izvještaji Svjetske zdravstvene organizacije i medicinske nauke.

Ako bismo i pokazali neku rezervu prema upotrebi termina "haram" - stroga zabrana, nema dileme oko toga da tu pojavu okarakterišemo kao strogu pokudu (mekruh tahrimi), posebno imajući u vidu da pušenje duhana šteti ne samo zdravlju pušača, već i zdravlju svih onih koji dolaze u dodir sa duhanskim dimom, posebno zdravlju djece. Vjerovjesnik a.s. je rekao: "Nije dozvoljeno nanositi štetu niti na štetu uzvraćati štetom." Prema tome, možemo konstatovati sljedeće:

1. da je pušenje, kao po zdravlje opasna i štetna pojava, zabranjeno, a ta zabrana je još jača ako se njime šteti i drugima, ili se još i propagira među njima,

2. ukoliko je neugodan miris duhana pušača  dovoljno intenzivan da uznemirava klanjače, onda je pokuđeno da dolazi u džemat analogno slučaju dolaska u džamiju nakon jedenja bijelog luka i sl. hrane koja emitira neugodan miris.

islamskazajednica.ba

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB