Ured za društvenu brigu Rijaseta IZ-e u BiH u Mostaru organizovao seminar o prevenciji ovisnosti Istaknuto

30 Okt 2017

U organizaciji Ureda za društvenu brigu Rijaseta IZ-e u BiH danas je u Mostaru održan jednodnevni seminar o prevenciji ovisnosti. Seminaru su pored nastavnika i profesora vjeronauke s područja Mostarskog muftijstva prisustvovali v.d. glavnog imama MIZ Mostar mr. Dino ef. Maksumić, glavni imam MIZ Stolac Mersed ef. Šabanović, savjetnik za vjeronauku pri Pedagoškom zavodu Mostar dr. Ahmed ef. Husić i pomoćnik ministra za obrazovanje u Vladi HNK-a Sudo Marić.

"Islamska  zajednica osim podučavanja naše djece islamu mora voditi računa i o odgojnoj komponenti koja je zapostavljena već duže vremena. Odgovornost onih koji rade sa mladima je velika i stoga su vaša uloga i vaš emanet veliki u radu sa najmlađim članovima našeg društva", pojašnjavajući razloge organiziranja seminara istakao je rukovodilac Ureda za društvenu brigu Rijaseta IZ-e u BiH Hamed ef. Efendić. Komentirajući sociološke procese nametanja materijalizma kao primarnog poimanja života u širem okruženju ef. Efendić je podsjetio da tih silnica nije lišeno ni bosansko-hercegovačko društvo. "Ni mi kao narod nismo pošteđeni od tog moralnog posrnuća. Materijalizam je dobrim dijelom u drugi plan potisnuo sve moralne vrijednosti, tako da se među omladinom pojavilo mišljenje da nisu u trendu ako se ne odaju nekom od poroka", prokomentirao je Efendić. U iskustvima koje je u dosadašnjem radu stekao Ured za društvenu brigu nisu rijetki i zahtjevi roditelja, uglednih džematlija, komšija, građana koji doživljavaju traume od vlastite djece. "Nije rijedak slučaj da su oni izloženi raznim neugodnostima, čak i torturi. Oni ih guraju u dugove, oni im uzimaju i posljednje novce da bi zadovoljili svoje strasti. Sve su to problemi s kojima je suočeno naše društvo i koje moramo sprječavati i prije nego što dođe i zakuca na naša vrata", rekao je Efendić. Ulogu vjeronauke u osnovnim i srednjim školama Efendić je ocijenio  presudnom formiranju ličnosti kod djece. "Stoga, moramo da usađujemo u njihov odgoj sve no što je dobro i plemenito, korisno za svakog pojedinca, zajednicu i narod u cjelinu. Našim zalaganjem i islamskim pristupom mi možemo "okalemiti" duše mladih insana. Stoga moramo prije svega mi biti svjesni odgovornosti i emeneta koji nosimo", poručio je Efendić. 

Savjetnik mostarskog muftije za vjerska pitanja Ilham ef. Puce organizaciju ovog seminara ocijenio je izuzetnom prilikom stručnog usavršavanja i dopunjavanja stečenih znanja i vještina utjecanja na psihofizičke karakteristike ličnosti. "Mladi, danas, u vremenu sve veće krize morala i narušenog sistema pozitivnih ljudskih vrijednosti tragaju za duhovnim smirajem i na tom putu im svi mi trebamo pomoći", naglasio je ef. Puce.

U uvodnim izlaganjima na seminaru je o  značaju projekta Program prevencije ovisnosti govorila mr. Emina Bešlija, o ulozi i značaju psihologije u prevenciji ovisnosti prof. dr Redžo Čaušević i o doprinosu islamske vjeronauke procesu prevencije u BH društvu dr. Nezir Halilović, nakon čega su sudionici razmijenili lična iskustva i promišljanja o preventivnom djelovanju kod učenika osnovnih i srednjih škola. 

Osim u Mostaru sličan seminar u organizaciji Ureda za društvenu brigu Rijaseta IZ-e u BiH održan je sa nastavnicima i profesorima vjeronauke u Sarajevskom i Goraždanskom muftijstvu.

Ocijeni
(2 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo