Logo
Print this page

Skijaškom klubu osoba sa invaliditetom nužno kombi vozilo za prevoz djece

, Published in Magazin Featured

Skijaškom klubu osoba sa invaliditetom Sarajevo, koji djeci omogućava bavljenje ovim sportom, a time i njihovu inkluziju u društvo, nužno je kombi vozilo kako bi ih u boljim uslovima prevozili na olimpijske planine.

Instruktor i trener u tom Skijaškom klubu Nijaz Memić prvi je kvalifikovani predstavnik BiH u sportovima za osobe sa ograničenim sposobnostima na Evropskom prvenstvu, Zimskim paraolimpijskim igrama i Svjetskom prvenstvu.

On je za Fenu kazao da Klub trenutno ima 50 članova i to su djeca sa invaliditetom, a prošle godine su organizirali prvu školi skijanja na Bjelašnici.

- Za prvu školu skijanja koju smo radili na Bjelašnici bio je najveći problem transporta i to nam je sada prioritet za riješiti - nabavka jednog vozila, kombija, koje bi nam omogućilo lakši pristup našim olimpijskim planinama Jahorini i Bjelašnici - kazao je Memić.

Kao idejni tvorac škole skijanja za djecu sa invaliditetom nastoji omogućiti da polaznici škole budu i djeca sa intelektualnim poteškoćama, kao i slabovidna djeca.

S obzirom na to da je i sam osoba s invaliditetom i učestvovao je na takmičenjima u svijetu, želja mu je da BiH ima skijašku reprezentaciju osoba s invaliditetom i Klub je na dobrom putu da to i ostvari.

U ovoj djeci vidi igroman potencijal i želju da sutra budu sportisti i ambasadori svoje države.

- Iskreno se nadam da će neko od 50 članova Skijaškog kluba, polaznika škole, ići utabanim putem koji su napravili paraolimpijci BiH na svim poljima - edukacije, inkluzije i prezentacije sportskih vrijednosti - kazao je on.

Nastoje stvoriti još optimalnije uslove za tu djecu, za šta im je potrebna pomoć kakvu su imali i ranije, posebno od ambasada Austrije i Njemačke u BiH.

- Iako su djeca sada obučena zahvaljujući pomoći Austrijske ambasade u BiH koja je Klubu poklonila 15 skijaških odijela, fokus u narednom periodu je također oprema koja nedostaje, pancerice i skije za djecu koja ne koriste specijalnu skijašku opremu - naglasio je Memić.

Memić je jedini instruktor skijanja u BiH za adaptivno skijanje i to znanje nastoji prenijeti i na druge.

Kaže da u ovoj oblasti nedostaje i trenera, ali nastoje da taj broj popune instruktorima skijanja za tipične osobe, do trenutka kada budu u mogućnosti da, kroz kurseve izvan BiH, dođu do certificiranih instruktora adaptivnog skijanja.

Najavio je mogućnost da Fakultet sporta i tjelesnog odgoja UNSA u narednom periodu uvede katedru za paraolimlijske sportove, čime bi ujedno bio povećan i broj instruktora adaptivnog skijanja.

(FENA)

Rate this item
(1 Vote)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB