Islam i muslimani su dali veliki doprinos napretku čovječanstva (AUDIO) Istaknuto

24 Nov 2017

U sklopu manifestacije "Selam, ya Resulallah" sinoć je u Bošnjačkom institutu – Fondacija Adil Zulfikarpašić održana tribina i promocija pod nazivom Zlatni Srednji vijek- zaboravljeno nasljeđe islamske civilizacije. Učesnici tribine bili su Safer Muminović, profesor historije i Elvedin Subašić, profesor islamske teologije.

Tribina je imala za cilj upoznavanje javnosti sa znanstvenim naslijeđem muslimana u modernom dobu, s obzirom da se danas islamska civilizacija nerijetko dovodi u kontekst neobrazovanosti i “ Trećeg svijeta” , a školski planovi i znanstvene analize usklađuju sa čisto eurocentričnim stavom. Odnosno, kako bi se naša javnost upoznala sa činjenicama ko je utemeljio hemiju ili sociologiju kao nauku; ko je izumio kameru i još mnogo toga.

 

Elvedin Subašić , profesor islamske teologije je u svome izlaganju istakao značaj da Islam pored duhovne komponente, pored te duhovne snage da preporodi čovjeka ima ogromnu snagu da preporodi društvo u cjelini.

Tribinu u Bošnjačkom institutu – Fondacija Adil Zulfikarpašić svojim muzičkim interpretacijama su uljepšali učenici Treće gimnazije iz Sarajeva Amna Aganović i Aner Kekić!

Tribini su prisustvovali predsjednik Medžlisa islamske zajednice Sarajevo Jusuf Zahiragić, dr. Ismet Bušatlić i druge poznate ličnosti iz vjerskog i javnog života BiH i veliki broj građana.

Radio BIR

Ocijeni
(3 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo