BZK 'Preporod' - Nagrada 'Alija Isaković' treći put Zlatku Topčiću Istaknuto

25 Dec 2017

Stručni žiri za izbor najboljeg originalnog dramskog teksta na bijenalnom anonimnom natječaju BZK "Preporod" jednoglasno je odlučio da nagradu "Alija Isaković" dodijeli drami "Ničiji i svačiji" autora Zlatka Topčića.

Na konkurs su prijavljena četiri žanrovski i vrijednosno neujednačena teksta od kojih su u uži izbor, također jednoglasno, ušle drame "Stid" ( šifra „Novinar“), autora Vahida Durakovića i "Ničiji i svačiji" ( šifra „Kako vrijeme prolazi...“), autora Zlatka Topčića.

Žiri su činili prof. dr. Almedina Čengić (predsjednica) i članovi prof. dr. Nehrudin Rebihić i Nedžad Fejzić, teatrolog.

U obrazloženju jednoglasne odluke navodi se da „kroz dramu otvorene poliperspektivne strukture, u kojoj odnos između likova postaje sve složeniji, a komunikacija autora i recipijenta sve indirektnija, Topčić rafinirano otvara pitanja o složenim odnosima između fikcije, stvarnosti i čitaoca/gledaoca, autobiografije, govorećeg subjekta i autora, o „slijepim mrljama“ ideološkog polja moći i proizvođenju „stvarnosti“ kao mjesta egzercira totalizirajuće autoritarne političke volje“.

- Otuda se i angažiranost Topčićevih drama i njegove „ideje pozorišta“, njegovo opsesivno bavljenje našom nedavnom traumatičnom prošlošću, ne prepoznaje u pukoj dnevno-političkoj „aktuelnosti“, gromoglasnim „performativima“ - dosjetkama, niti, pak, u manje-više patetičnom jeremijadnom, „infantilno-viktimizirajućem“ (P. Brucner) nacional-ideološkom prenemaganju, već je „unutrašnja istinitost“ njegovog dramskog pisma upravo „mjera u kojoj je autentično autorovo biće sadržano u tekstu“ ( Dž. Karahasan) – navodi se, između ostalog, u obrazloženju.

BZK "Preporod" u saopćenju za javnost podsjeća da je to treći put da Zlatko Topčić dobija tu značajnu nagradu BZK "Preporod", koji i na taj način njeguje uspomenu na velikog bh. i bošnjačkog pisca Aliju Isakovića.

(FENA)

Ocijeni
(1 Glasaj)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo