Logo
Print this page

Gost emisije Bh dijaspora: Hasudin ef. Atanović glavni imam IZBA

, Published in Najave Featured

U Austriji živi preko 200.000 građana porijeklom iz Bosne i Hercegovine. Procjenjuje se da 70% od tog broja, odnosno oko 140.000 osoba, čine Bošnjaci i Bošnjakinje.

Najveći broj Bošnjaka (oko 90.000) izbjegao je u Austriju u toku agresije koja se devedesetih godina vodila  protiv multikulturalne Bosne i Hercegovine.

Bošnjaci u Austriji uglavnom su naselili urbane sredine kao što su Beč, Graz, Linz i Salzburg. Što se tiče regija, najviše su zastupljeni u Beču i industrijski razvijenoj pokrajini Gornja Austrija. Kao i skoro svaka druga manjinska zajednica, Bošnjaci su se u Austriji, koja je poznata po tvrdim socijalnim strukturama, susretali s nizom poteškoća – od dekvalifikacije na tržištu rada, preko niskih plata pa do svakodnevnih diskriminacija. I pored toga, oni su jedan od najbolje prihvaćenih manjinskih naroda od strane austrijskog većinskog društva, koje je ipak pokazalo suosjećaj i razumijevanje kada je to bilo najpotrebnije.

Bošnjaci u Austriji danas važe za miroljubive sugrađane, dobre komšije i vrijedne funkcionere, službenike i radnike. Po dostupnim studijama, većina njih dobro govori njemački jezik, doškolavaju se, otvaraju privatna preduzeća, sve ih više studira, a samo je mali broj nezaposlen.

Do većih promjena u organizaciji zajednice dolazi u devedesetim godinama  osnivajem  džemat a širom zemlje.  Islamska zajednica Bošnjaka u Austriji trenutno okuplja 35 džemata, od kojih je džemat u Linzu nedavno sagradio jednu od najljepših džamija u Zapadnoj Evropi.

Hasudin ef. Atanović je glavni imam Islamske zajednice Bošnjaka u Austriji i u razgovoru za Radio BIR je kazao da IZBA, formirana 95. godine, je zasigurno jedna od najperspektivnijih naših dijasporalnih zajednica sa ogromnim resursima i da ima realne osnove da bude model i obrazac djelovanja i rada u evropskom kontekstu.

Intervju sa Hasudin ef. Atanovićem poslušajte u novom izdanju emisije Bh dijaspora koja je u programu večeras u 20h.

Mensur Aličković

Rate this item
(1 Vote)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB