Hfz. Salih-ef. Halilović: Činimo tevbu Gospodaru Uzvišenom i budimo u okrilju njegove milosti (AUDIO) Istaknuto

23 Feb 2018

Hutbu u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu održao je drugi imam ove džamije hfz. Salih ef. Halilović. Jedan od načina da spoznamo našeg Gospodara, da saznamo nešto o njemu jeste preko njegovih 99 lijepih imena.

Tema današnje hutbe bila je pokajanje - Et-Tevvāb ( Onaj koji prima pokajanje) koje je jedno od 99 lijepih Allahovih dž.š. imena.

Tevba nije samo pokajanje za učinjena loša djela nego je i način kako da se vratimo našem Gospodaru, kako da opet budemo u okrilju njegove milosti i ljubavi.

Za tevbu je uvijek pravo vrijeme , kada god se neko odluči da se pokaje , da traži oprosta od Allaha za grijehe to može bilo kad i bilo gdje učiniti.

Svakodnevno je potrebno da se preispitujemo, da svakodnevno razmišljamo o svojim postupcima te da za ona djela koja opterećuju našu dušu i savjest što prije zatražimo oprost od Uzvišenog Allaha dž.š.

Prema islamskoj ulemi tevba je stroga dužnost i obaveza vjernicima nakon učinjenog grijeha, ali ona je i nada, svjetlo, spas, povratak, ona pruža duši mir i spokoj, srcu iskrenost i čvrsto uvjerenje, životima donosi promjene i sreću zato činimo sve češće tevbu Allahu dž.š.

Radio BIR

Poslušajte hutbu:

Ocijeni
(5 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo