"Kultura ili trijumf primitivizma" Tariq Ramadan: iskorak evropske islamske misli (panel-diskusija) Istaknuto

21 Mar 2018

U četvrtak 22.03.2018 godine u emisiji "Kultura ili trijumf primitivizma" poslušajte zabilješku sa panel diskusije „Tariq Ramadan: iskorak islamske evropske misli, dva univerzuma, jedan diskurs“, povodom izlaska iz štampe novih izdanja djela na bosanskom jeziku ovog istaknutog mislioca.

Profesor Tariq Ramadan, jedan od najutjecajnijih živućih filozofa i mislilaca, već nekoliko decenija dosljedno i jasno iznosi svoje stavove o gorućim pitanjima današnjice, pozivajući muslimane na aktivno građansko djelovanje i suočavanje s izazovima našeg vremena i nudeći hrabra i kreativna rješenja za transformaciju naših današnjih i budućih društava na principima pravde i jednakosti, posebno kroz pružanje otpora nasilju, rasizmu, korupciji, destruktivnim ekonomskim politikama, izolaciji i svim vrstama diskriminacije. Zbog svojih čestih kritika upućenih militarističkoj politici evropskih, ali i muslimanskih vlada i političkoj hipokriziji izrazito prisutnoj u globalnoj politici svjetskih sila dr. Ramadan je već decenijama meta napada i različitih pokušaja diskreditacije, što je kulminiralo u posljednjih nekoliko mjeseci njegovim pritvaranjem u Francuskoj, vrlo nekorektnim tretmanom francuskog pravosuđa i izlaganjem agresivnom medijskom linču.

O životu i radu dr. Tariqa Ramadana i značaju njegove misli na panelu su govorili : dr. Fikret Karčić, profesor Komparativne pravne historije na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu;  dr. Enes Ljevaković, muftija sarajevski; dr. Kenan Musić, profesor Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu na Katedri za hadis; mr. Sehija Dedović, direktorica Centra za edukaciju i istraživanje “Nahla”,  Nesib ef. Hadžić , glavni vojni imam i potpredsjednik udruženja Ilmijja.

Emisiju uređuje i vodi Bakir Silajdžić

Ocijeni
(4 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo