Hutba: Večeras se obilježava mubarek noć Lejletu-l-mi'radž Istaknuto

13 Apr 2018

Prema takvimu Rijaseta Islamske zajednice u BiH, večeras s akšam-namazom nastupa mubarek noć Lejletu-l-Miradž. Na današnjoj hutbi u GHB džamiji hfz Mensur ef. Malkić je napravio kratko podsjećanje na značaj Isra i Miradža kojima je počašćen Muhamed a.s.

Lejletu-l-Miradž je noć o kojoj govore i Kur'an i hadis. Isra je ponoćno putovanje od Mekke do Kudsa u Jerusalemu, a Miradž je uzdignuće Božijeg poslanika do Sidretul-muntehaa, koji su se dogodili u istoj noći. Događaj se zbio nakon teških trenutaka u životu poslanika Muhammed a. s., te je na ovaj način doživio veliku počast od Boga. O ovom važnom događaju u životu poslanika Muhameda a.s. je na današnjoj hutbi govorio hafiz Mensur ef. Malkić

Isra i Miradž su došli kao odgovor na dovu Muhamedu a.s. nakon teških iskušenja kroz koja je prolazio. Svaka osoba u svom životu prolazi kroz teške periode i teška iskušenja, nakon čega uslijedi Allahova nagrada iskrenim i strpljivim robovima.

Zato bi jedna od poruka Isra’a i Miradža bila da u iskušenjima trebamo biti strpljivi i da trebamo upućivati dove Uzišenom Stvoritelji Allahu dž.š. jer On je onaj koji pomaže, koji je Milostiv i koji svoga roba izbavlja iz tegoba, zaključio je Malkić na kraju hutbe.

Noć Lejle-i-Miradž se tradicionalno obilježava u Bosni i Hercegovini. Bošnjaci u velikoj mjeri slave i obilježavaju ovu posebnu noć u životu muslimana. Ova noć se obilježava i kao noć vakifa s namjerom da imami i hatibi te noći propagiraju i afirmiraju instituciju vakufa.

RTV IZ BIR

 

Ocijeni
(1 Glasaj)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo