Arhiv Federacije BiH u Rigi priredio izložbu povodom 100 godina Latvije

09 Maj 2018

Arhiv Federacije BiH u Rigi je priredio je izložbu „Sarajevski atentat“ povodom 9. maja, dana Evrope i stogodišnjice postojanja Republike Latvije.

Delegacija Arhiva Federacije BiH najprije je posjetila Muzej okupacije, u kojem se na autentičan način govori o torturi sovjetske tajne policije KGB nad građanima Latvije, a pored učešća u programu Dana Evrope delegacija je prisustvovala izložbi posvećenoj 100. godišnjici Republike Latvije „Stoljeće Latvije“, koja govori o borbi za slobodu latvijskog naroda.

Izložba je plod višegodišnje saradnje između dva arhiva koja je započela potpisivanjem zajedničkog Memoranduma o saradnji i razumijevanju. Do sada su razmijenjene izložbe koje su afirmisale težnje naroda Bosne i Hercegovine i Latvije za nacionalnom nezavisnošću i govorile o patnji naroda koji su ugroženi od svojih hegemonističkih susjeda.

Na panoima Arhiva Federacije BiH prikazano je djelovanje „Mlade Bosne“ u pripremi atentata i sam čin ubistva austrougarskog prijestolonasljednika Franza Ferdinanda u Sarajevu, što je bio uvod u Prvi svjetski rat, saopćeno je iz Arhiva federacija BiH.

Na izložbi su govorili direktori Nacionalnog arhiva Latvije Mara Sprudža, direktor Latvijskog historijskog instituta Guntis Zemitis i direktor Arhiva Federacije BiH Adamir Jerković.

Atentat u Sarajevu koji se dogodio prije više od stotinu godina bio je prema riječima promotora izložbe „uvod u krvavi bezdušni rat“, u kojem su pokopana moćna carstva i uspostavljene nove države kao što su Latvija i Kraljevina Srba Hrvata i Slovenaca, u kojoj je egzistitrala Bosna i Hercegovina, ali sa neriješenim nacionalnim pitanjem.

Direktori su podsjetili da su i Latvija i Bosna i Hercegovina po mnogo čemu slične zemlje, da su se za svoju slobodu morale boriti kroz vijekove i da danas imaju obavezu čuvati tekovine nezavisnosti.

Guntis Zemitis je kao nauk istakao da "države koje ugnjetavaju druge nacije, iako se čine da su stabilne izvana, ne mogu da se osjećaju sigurno".

Oba latvijska direktora su izrazili zahvalnost Arhivu Federacije BiH za izvanredan napor koji su ispoljili da izložba dopre do stanovnika njihove zemlje koji se ovih dana sjećaju obnove svoje nezavisnosti.

(FENA)

Ocijeni
(1 Glasaj)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo