Knjiga 'Dani Ahdname' koja govori o slobodi vjere promovirana u Sarajevu

15 Maj 2018

Promocija knjige 'Dani Ahdname' je upriličena je u sklopu manifestacije posvećene 555. godišnjici Ahdname u BiH, kazala je na večerašnjoj promociji Dževada Šuško iz Uprave za vanjske poslove i dijasporu.

Kako je istakla, program Dani Ahdname, koji se u Bosni i Hercegovini tradicionalno obilježava svake godine krajem mjeseca maja u Milodražu, u blizini Fojnice, 2017. godine je organizovan kroz mnogo obimnije i bogatije aktivnosti.

- Ove godine su pod pokroviteljstvom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i uz podršku Instituta Yunus Emre po prvi put organizirani razne aktivnosti poput koncerta, simpozijuma, izložbe slika i promocije knjige u okviru programa “Poruke Ahdname” – istakla je Šuško, dodajući da se nada de će i ova knjiga doprinijeti boljem razumijevanju Ahdname.

Prof.dr. Munir Mujić sa Filozofskog fakulteta u Sarajevu istakao je da pravni okvir u Bosni i Hercegovini sadrži glavne normative za zaštitu ljudskih prava, slobodu vjere, položaj religije u javnoj sferi kao i odnos crkava i vjerskih zajednica s državom.

- Bosna i Hercegovina vodi se hibridnim modelom u definiraju odnosa države s crkvama i vjerskim zajednicama, a to je odvajanje, to jest očuvanje sekularnog uređenja ali uz suradnju države sa crkvama tj. vjerskim zajednicama – naglasio je Mujić.

Program je organiziran u Centru za kulturu i umjetnost Instituta Yunus Emre, a prisutnima se obratio i direktor Instituta Yunus Emre Mehmet Akif Yaman napominjući da knjiga govori o slobodi vjere u doba Osmanskog carstva, ali i slobodi vjere danas.

(FENA)

Ocijeni
(2 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo