Logo
Print this page

Drugi kongres mreže vjernica MRV BiH : Dobro je biti odgojen/a (PHOTO)

, Published in Islamske teme Featured

U Međugorju se od 02. do 05. jula 2018. održava drugi kongres mreže vjernica Međureligijskog vijeća.

Radna tema kongresa je odgoj.

Dobro je biti odgojen/a – dobar odgoj kao način dobre međureligijske komunikacije.

Doktorice, profesorice, aktivistice, parlamentarke, vjeručiteljice, penzionerke, domaćice, vjernice, muslimanke, katolkinje, pravoslavke, židovke, žene

Stotine žena u mreži vjernica Međureligijskog vijeća BiH predano, često u tišini svojih molitvi i dova, one svoju svakodnevnicu od radnog mjesta, porodice, društvene i vjerske zajednice žive i obogaćuju najvećim motivom. Predanost Bogu i vjeri, obećavajuća energija. Ne žale se, prihvataju tegobe, bremenitosti i nerazumjevanja.

Prije dvije godine kako je na početku kongresa podsjetila Olivera Jovanović iz MRV BiH postavljeni su ciljevi da se vjernice kroz ovu mrežu povežu i uspostave povjerenje. Malim ali sigurnim koracima u sredinama gdje žive nastoje popraviti kvalitet života i saradnje. Taj zadatak nije jednostavan. Čovjek, zapravo žena zna u svojoj prirodi kako potisnuti zlo. To je Božija blagodat.

 

 

Mr. Sabrija Mehmedović, koordinatrorica za brak i porodicu pri sarajevskom muftijstvu smatra da je kongres vjernica prilika da se žene vjernice upoznaju i razmjene svoja bogata iskustva djelovanja na terenu. ‘’ Sve mi živimo vjerske vrijednosti na razne načine. U različitim profesijama, odašiljemo poruke - vrebalno i neverbalno. Mi, žene smo od Boga dragog darovane , većom senzibilnošću, empatijom i suptilnošću od muškaraca i važno je da to iskoristimo u implmentiranju vjerskih vrijednosti u odgoju.

Jedan od najavažnijih zadatka je da internaliziramo vjeru , živimo je u njenoj ljepoti i punini, a ne da formalno izvršavamo vjerske obaveze .

Posvećenost, ljubav, podrška , razumjevanje su jedini način da vjerske vrijednosti budu dio vrijednosti svih nas’’ , istakla je Mehmedović.

 

HIMNA I MOLITVA

Parlamentarka Ljilja Zovko iz Mostara, u državnom parlamentu dok se intonira himna moli krunicu. Na kraju molitve zamolila je Boga da spusti blagoslov na našu zemlju.

 

Kazala je i kolegi paralamentarcu Safetu Softiću da i on dok se emituje himna prouči nešto iz Ku’ana Časnog ili neku dovu. Pa , ne može škoditi. A često nam je samo molitva i dova nada. Ovo svoje iskustvo nesebično je podjelila sa učesnicama kongresa.

Evropa je na žalost postala mjesto u kojem se religija više ne shvaća ozbiljno, podsjetila je mr. Amra Pandžo. Čak i kada vjeruje prosječan evropljanin odbija pripadati vjerskoj zajednici, drastično je smanjen broj vjernika, posjeta crkvama također. U Švedskoj je prema posljednjim istraživanju 6% vjerničke populacije. Prosječan evropljanin danas ne razumije da neko ozbiljno može praktikovati svoju vjeru.

Mi u BiH u našoj stvarnosti ipak se odlučujemo da u zdravom, afirmisanom , posvećenom odnosu u vjeri, na temelju vrijednosti i predanosti dragom Bogu crpimo snagu za život. Jednostavno. Teško. Jedino moguće . To je ovo tlo i to je BiH.

Prof. Dr Edina Vejo je govorila o temi ‘’Konceptualizacija i praksa tradicijskih odgojnih vrijednosti’’, prof. Dr Lidija Pehar o temi ‘’ Odgoj srca i duše ‘’.

Dr. Pehar je u nadahnutom izlaganju govorila o pogubnosti nepotrebne kritike. U odgoju ljudi ovoga podneblja je nepotrebna kritika često bila ubica ambicije, samopuzdanja i razvoja ličnosti. Duhovito je podsjetila na riječi hafiza Sulejmana Bugarija :’’ Gdje ima ega tu nema Njega.’’

Dr. Pehar ističe da iz najaveće traume izrasta nejaveća ljudska vrlina .

 

Čovjek svakoga dana, podsjeća dr. Lidija Pehar proizvede 60.000 -70.000 misli u svjesnom stanju. Veliki dio tih misli su bespotrebene analize, kritike tračevi, to sve opterećuje dušu. Vjerujem čovjeku ispred sebe , sa dušom koju ima’’ , kazala je u zaključku svog predavanja dr. Lidija Pehar.

Muftija mostarski mr. Salem ef. Dedović je bio počasni gost kongresa. Nakon prigodnog obraćanja muftija je zvanično kongres proglasio otvorenim .

’’ U religijskim pluralnim društvima, sredinama i školama trebalo bi sa mladima postojeće prirodne razlike imenovati kao potencijal za mirno življenje u prularnom društvu, jer je to način da se eliminišu predrasude , netolerancija , isključivost prema drugima i drugačijima, kazao je između ostalog muftija Dedović

Gdje je milost veća i napast je veća . Zlo koje je prešlo preko naše domovine je privukla velika milost koja lebdi nad ovom zemljom, kazale su nam brojne učesnice ovoga skupa.

A, zašto je to tako ?

Kažu zbog prirode dobra.

Dobro se povlači pred najezdom zla.

Dobro se potom vrati i liječi ljude.

(foto MRV)

Alma Hadžić

Rate this item
(3 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB