Mreža vjernica MRV BiH: Onaj ko sačuva svoju vjeru, poštovaće i vjeru drugoga Istaknuto

04 Jul 2018

Trećeg dana rada drugog Kongresa mreže vjernica Međureligijskog vijeća aktivno se radilo na rezimiranju predavanja, diskusija i zaključaka sa ranijih programa.


U deset tematskih grupa radilo se na ‘’Platformi budućeg djelovanja – strategija Mreže”.

Izdvojeni su sljedeći aspekti odgoja na čemu  se u narednom periodu treba raditi: zajedničke vrijednosti u odgoju odraslih i djece, odgoj uz aktivno dobro, odgoj u vjerničkoj porodici, odgoj za različitost, odgoj za socijalnu rekonstrukciju zajednice, odgoj za otkrivanje vlastitog smisla, odgoj za vjeru u Boga u borbi protiv nasilja, odgoj za oprost i odgovornost i odgoj za razvoj duhovne inteligencije.
Pronaći način kako će se ovo spustiti na nivo ličnog djelovanja, na nivo zajednice koje vjernice, učesnice drugog Kongresa vjernica MRV BiH predstavljaju je naredna faza rada.
Danas je usaglašen nacrt ove  Platforme. Nacrt će biti  predstavljen na Skupštini Međureligijskog vijeća koja će se održati  6. jula 2018. u Sarajevu.

Pred kraj jučerašnjeg programa skupu se obratila dr. Makarija Obradović, igumanija manastira Sokolica, u predavanju “Oprost i pomirenje zarad budućeg suživota”.

“Vi ste danas ovdje jedan divan cvijet čiji se miris osjeća daleko, s vama se osjećam kao latica tog najmirisnijeg Božijeg cvijeta. Radujem se i bogatija sam kao ljudska duša danas ovdje s vama bez obzira koje vjere bili, jeronaj ko sačuva svoju vjeru, poštovaće i vjeru drugoga, ili ćemu pomoći da i svoju vjeru sačuva. Ako me Bog udostoji da odem u raj, neću očekivati posebne odjeljke za pravoslavce, muslimane ili jevreje, jer Bog je jedan. Bili su ratovi, a poslije svih ratova dolazi vrijeme kada treba uspostaviti mir i oprostiti, jer bez oprosta nema suživota. A oproštaj ne uključuje u sebi zaborav, oprostiti treba ali ne zaboraviti. Ne zbog osvete, već zato da se ista stvar ne ponovi. Osjećaj čovjeka koji prašta boli, ali je satisfakcija koju daje vjernici vječna, jer mržnja izaziva nespokoj u duši.”


Podsjetimo da je prvi Kongres vjernica pri Međureligijskom vijeću u BiH održan u etno selu Herceg u Međugorju od 12. do 15. juna 2014. godine. Prvom Kongresu vjernica prisustvovalo je stotinu žena iz cijele BiH. Teme kojima su se tada učesnice bavile ticale su se aktivizma žena u crkvama i vjerskim zajednicama, žena u politici, problemima jednoroditeljskih porodica, problemima porodice, nasilja u porodici, nasilja nad djecom, žena na selu i prevenciji predrasuda o drugima kroz vjeronauku.
Tema drugog Kongresa Mreže vjernica MRV BiH bila je  ‘’Dobro je biti  odgojen/a - dobar odgoj kao način dobre međureligijske komunikacije’’.
(foto MRV)


Alma Hadžić

Ocijeni
(2 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo