Naša južna baština: sjećanje na Enesa Ratkušića Istaknuto

09 Jul 2018

U najnovijem izdanju emisije Naša južna baština evocirat ćemo uspomene i odati dužno poštovnje rahmetli Enesa Ratkušića, novinaru, publicisti, piscu književniku, javnom radniku, čovjeku koji je svojim radom i javnim angažmanom obilježio više od dvije decenije bošnjačke historije u Hercegovini.

Genocid koji se desio u Bosni i Hercegovini krajem XX stoljeća bio je samo krajnji završni oblik nasrtanja na životni prostor i životne vrijednosti Bošnjaka i Bosne i Hercegovine veliko srpske hegemonije. Sličan proces, nimalo manji vođen je i na jugu naše zemlje od strane iste politike a djelimično i od strane velikohrvatske politike. U programu radija BIR ranijih godina upravo o tome urednik emisije Hasan Eminović razgovarao sa Ratkušićem. Ideje i teze koje je iznio rahmetli Rastkušić i danas su na sceni. Znao je Ratkušić vidjeti, znao je razumjeti i znao je, što je posebno bitno, definirati stanje u kojem živimo svoje živote.

Emisiju koju ćemo reemitirati snimili smo 2014 godine.

Rahmetli Ratkušić je posljednji put, i nakon što je prestao pisti svoje kolumne u časopisu Stav, 22. aprila 2018.god. otvorio izložbu fotografija pod nazivom „Bjeline Počitelja“ Ovo je bio i zvanično posljednji njegov javni nastup, tako da taj govor možemo razumjeti i kao Enesov emanet upućen Bošnjacima. 

„Od kako je svijeta i vijeka od Adema a.s. i hazreti Have ovaj svijet suočen je sa borbom ljubavi i mržnje. Povijest ljudska je pokazala da ljubav ipak pobjeđuje. Vratiti se na spržena ognjišta i obnoviti kućni prag a pri tome ne pokazati mržnju može samo onaj ko se u svom životu opredijelio za Ljubav“, poručio je tada Ratkušić.  Na toj izložbi fotografija Ismeta Lete Ratkušić je ispričao i legendu o Šišman Ibrahim paši koji je cijeli život kao najveću vrijednost čuvao uspomenu na vrijeme svog siromaštva i beznačajnosti. Time je Ratkušić zapravo još jednom naglasio svoje životno određenje - borbe protiv kulta ličnosti.

Emisija je na programu u utorak 10. jula 2017.g s početkom u 18:00 sati

Ocijeni
(1 Glasaj)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo