Reportaža: Marš mira 2017 - 2018 (AUDIO) Istaknuto

16 Jul 2018

Marš mira je pješački pohod, koji se održava u sklopu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i njenoj okolini, s ciljem odavanja počasti žrtvama genocida te podsjećanja na stravične zločine koje su počinile snage Vojske i policije Republike Srpske, potpomognute snagama iz Srbije, nad Bošnjacima "Sigurnosne zone UN-a" - Srebrenica, u julu 1995. godine.

Kolona učesnika, koja broji hiljade ljudi sa skoro svih dijelova planete i svake godine se povećava, kreće iz MZ Nezuk, u opštini Sapna, i u periodu od tri dana prelazi put dug oko 100 kilometara, da bi došla do Potočara u opštini Srebrenica. Učesnici po završetku Marša imaju priliku prisustvovati komemoraciji i učestvovati u obavljanju dženaze-namaza i ukopu identifikovanih žrtava genocida, pronađenih u nekoj od masovnih grobnica sa lokaliteta kojima su i sami prolazili.

Poslušajte reportažu emitovanu u programu radija BIR uoči ovogodišnjeg Marša mira:

U Memorijalnom centru u Potočarima do jula 2018. godine ukopano je 6.575 žrtava genocida.

Na obilježavanju 23. godišnjice genocida u Srebrenici još 35 žrtava će naći svoj smiraj te će ukupan broj bijelih nišana u Memorijalnom centru Potočari obilježavati mezareve 6.610 osoba, žrtava genocida.

Na obilježavanju 23. godišnjice genocida u Srebrenici još 35 žrtava je našlo svoj smiraj te bijeli nišani u Memorijalnom centru Potočari obilježavaju mezareve 6.610 osoba, žrtava genocida.

Slušate reportersku zabilješku o Marša mira, snimanu sa učesnicima iz 2017. i 2018. godine.
Sagovornici:
Davud Mešinović, Mevludin ef. Ibrišević, Muhamed Mujakić, Kaduna Mešinović (Sjenina)
Avdić Sakib i Paša (Sjenina/Kanada)

Autor: Sedin Salić

Korištena muzika:
Hor Arabeske - Srebrenicka tugovanka
Aine Minogue - Were You At The Rock
Adagio for Strings, Op. 11a

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo