"Kako sam obavio i doživio hadž" u programu radija Bir Istaknuto

31 Jul 2018

U programu radija Bir od subote 04. 8. 2018. godine možete pratiti audioverziju izdanja  "Kako sam obavio i doživio hadž" autora rahmetli Munira Gavrankapetanovića.


Izdanje je štampano u biblioteci Glasnika Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.


Munir Gavrankapetanović u ovom izdanju donosi jedinstvene impresije sa hadža ratne 1994. godine. On je u grupi boraca Armije RBiH obavio hadž u posebnim okolnostima. Iako teško bolestan i nepokretan, ali snažan, duhom i nadahnut vjerom doživio je ovaj krunski obred muslimana na poseban način.


Vrlo korisna opažanja o boravku na Arefatu, posjeti Medini, osvrtu na značaj Ibrahima alejhi selam nudi kroz ovo nadahnuto pisanje. U danima u kojima se naše hadžije spremaju na putovanje, a potom i njihov boravak na svetim mjestima, nadamo se da će odabrani sadržaj približiti cijenjenom slušateljstvu upoznavanje s propisima i obredima hadža, mnoge podsjetiti na duhovnu snagu koja je bila nepresušan izvor hrabrosti u vrijeme agresije i mnoge upoznati s ovim jedinstvenim putopisom.


Rahmetli Munir Gavrankapetanović bio je jedan od najistaknutijih članova organizacije Mladi Muslimani od njezina nastanka u predvečerje Drugog svjetskog rata pa sve do svoje smrti . Mladi Muslimani su svoju inspiraciju našli u islamu i ljubavi prema bosanskomuslimanskom narodu i zemlji Bosni. U prijelomnim trenucima za opstanak Bošnjaka ova organizacija, sa samoniklom političkom filozofijom, odbacila je fašizam i komunizam i odabrala put istinske slobode, ne samo za muslimane, već i za sve ljude ove zemlje. Sarajevo, 5. oktobar 1999. Alija Izetbegović.


Interpretacija izdanja “Kako sam obavio i doživio hadž’’ uređena je u četiri nastavka. Emitovat će se subotom od 10:00 sati.


Za emitovanje u programu radija Bir interpretirala i uredila Alma Hadžić.


Dobar prijem!

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo