Akcija "Kurbani 2018" u MIZ Bratunac i Srebrenica Istaknuto

22 Avg 2018

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je i ove godine organizirao akciju klanja kurbana sa ciljem pružanja pomoći povratnicima, socijalno ugroženima, kao i za potrebe đačkih kuhinja u medresama i studentskim domovima.

Rijasetova akcija organiziranog klanja kurbana je jedan od projekata koji konkretno pomaže održivi ostanak bošnjačkih povratnika, te svojim efektima pomaže učenicima, studentima i svim generacijama i grupama socijalno-ugroženih stanovnika BiH.
Rijasetova akcija organiziranog klanja kurbana kroz institucije Islamske zajednice, iz godine u godinu, postala je projekat koji uz izvršavanje ovog vjerskog obreda, pored ostalog, jača povratak i opstanak Bošnjaka na njihovim ognjištima. Stoga, ovaj projekat je, može se reći, od nacionalnog značaja za Bošnjake. Naime, ovom akcijom nastoji se kupiti raspoloživi broj kurbana od povratnika u manji entitet te meso ujedno i podijeliti na ovom području.


Ekipa Radija BIR je posjetila Medžlise IZ Bratunac i Srebrenicu odnosno povratnička mjesta Osmače, Karačići, i Suhu na Ravnama. Ispratili su cjelokupan proces pripreme, klanja i podjele kurbana kako bi naše slušaoce upoznali sa ovom vrlo složenom procedurom. Zbog pojave bruceloze među sitnom stokom na području naše zemlje sam proces odabira kurbana je usložnjen i rizičan zbog visokih temperatura meso i koža kurbana postaju u vrlo kratkom roku kvarljivi i neupotrebljivi.


Islamska zajednica i ove godine nastoji da ovim veoma bitnim segmentima ispravnosti mesa, kožica i samog procesa klanja i podjele kurbana pristupi veoma ozbiljno i osigura kvalitetnu uslugu svima onima koji su ovaj čin ibadeta povjerili institucijama Islamske zajednice, odnosno Upravi za ekonomske i finansijske poslove Rijaseta IZ.


Razgovarali su sa direktnim učesnicima u ovom projektu kako bi našim slušaocima dali tačne informacije o cjelokupnom procesu nabavke, klanja i podjele kurbana u organizaciji Rijaseta islamske zajednice u BiH.
Na području MIZ bratunac u pratnji glavnog imama Elvira-ef. Hodžića posjetili smo mjesto Suha na Ravnama odnosno Suada Husića koji je kroz ovaj projekat prodao 5 kurbana. Elvir-ef. je ovom prilikom na licu mjesta pokazao koliko ovakve akcije pomažu povratnicima u manjem bosanskohercegovačkom entitetu.


Damir ef. Peštalić  glavi imam MIZ Srebrenica ističući da je ove godine 200 kurbana manje zaklano u organizaciji Islamske zajednice, je pozvao muslimane posebno bosanskohercegovačke dijaspore da se ujedine i da sistematski rješavaju problem egzistencije naših povratnika u RS-u.


Danas je na terenu bila i komisija Rijaseta Islamske zajednice na čelu sa Ahmedom Pašalićem koja u konsultaciji sa našim privrednicima nastoji olakšati cijeli proces i učiniti ovu akciju efikasnijom i boljom.


Adil Jahić iz Osmača jedan je od privrednika koji već nekoliko godina uspješno sarađuje s Islamskom zajednicom i time obezbjeđuje plasman kurbana za koji teško pronalazi kupce.


Meso, pored medresa i povratnika, dobiva 76 pravnih subjekata: od narodnih kuhinja, domova do obdaništa, centara za liječenje od narkotika itd.

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo