Logo
Print this page

Svjetovi Kur’ana: Sure Felek i Nas - zaštitinice i završnice Kur'ana (AUDIO EMISIJA)

, Published in Islamske teme Featured

Posljednje dvije sure u Kur'anu, sure el-Felek i en-Nas, objavljene su u vezi sa jednim neobičnim ali znakovitim i višeznačnim događajem u životu posljednjeg Allahovog poslanika Muhammeda, s.a.v.s. Prema tradicionalnim i većini racionalnih komentara Kur'ana, prema vjerodostojnim hadiskim zbirkama i literaturi koja govori o povodima Objave (esbabu'n-nuzul), ove dvije sure objavljene su nakon što je jedan jevrej, po imenu Lebid el-E'asam, vješt u sihiru ili crnoj magiji, zajedno sa svojim kćerima, a na nagovor neprijatelja islama, opsihrio/opčarao Vjerovjesnika, s.a.v.s., jednim od najtežih vidova sihira/magije koji je neko vrijeme negativno djelovao na njegovo fizičko i psihičko zdravlje.

Naime, ovaj sihirbaz uspio je nabaviti nekoliko vlasi njegove kose, preko jednog jevrejskog mladića koji se nalazio u blizini Allahova Poslanika, s.a.v.s., i na njima zavezao jedanaest čvorova, u koje su puhale njegove kćerke izgovarajući kletve. Zatim ih je omotao oko mladice muške palme i bacio u jedan dubuki bunar. Vjerovjesnik, s.a.v.s., od toga je teško obolio pa je molio Uzvišenog Allaha da mu da lijeka. U snu je čuo razgovor dvije osobe od kojih je saznao koja je bolest u pitanju i mjesto gdje je sihir spravljen. Poslije buđenja, Uzvišeni Allah mu je objavio sure el-Felek i en-Nas, koje zajedno imaju jedanaest ajeta. Nakon svakog proučenog ajeta odvezao bi se po jedan čvor i, nakon što se odriješio i posljedni jedanaesti čvor, Allahovom Poslaniku, s.a.v.s., vratilo se fizičko zdravlje i duhovna snaga.

Ovako ukratko glasi, sa nekim manjim ili većim varijacijima u različitim predajama, opis događaja koji je ''izazvao'' objavljivanje posljednje dvije kur'anske sure, koje se zajedničkim imenom nazivaju el-Mu'avvizetani (''Dvije sure zaštitnice''). Dakle, posebnost ovih dvaju sura prvenstveno počiva u njihovoj velikoj duhovnoj moći da čovjeka zaštite od najvećih zala spravljenih od ljudskih ili džinskih ruku. Istovremeno, one podučavaju koja su to najveća ljudska i džinska zla, kako i, što je veoma važno, od koga tražiti zaštitu od njihova pogubnog i razarujećeg duhovno-tjelesnog utjecaja. S obzirom da živimo u ''krizno'' vrijeme u kojem na površinu isplivavaju mnogolika ljudska i džinska zla, ali i, posljedično tome, razni dušebrižnici zvani duhovni iscjelitelji, vidovnjaci, taratolozi i sl., kao svojevrsni ''ribari ljudskih duša'' koji zavode ljude i žene pružajući im lažnu nadu i utjehu, smatramo važnim podsjetiti na ove posljednje dvije kur'anske sure, neka važna značenja koja one sadrže i istaći istinsku zaštitu koju nesumnjivo osiguravaju.

Šta su to najveća zla i kako se od njih možemo zaštiti govorio nam je dr. Almir Fatić, profesor tefsira na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu.

Emisiju Svjetovi Kur’ana možete slušati u programu Radija BIR utorkom u 10 h i petkom u 22 h.

Emisiju uređuje i vodi Emira Musa.

 

Rate this item
(2 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB