Radijski portret: Ef. Čamdžić "Imamima poručujem da izbjegavamo mindere" (AUDIO EMISIJA) Istaknuto

18 Okt 2018

Kada je došao na poziciju muftije banjalučkog, Edhem ef. Čamdžić, od 102 prijeratne džamije na području ovog muftijstva, zatekao je samo jednu čitavu munaru, munaru džamije u Baljvinama kod Mrkonjić grada. Sve ostalo bilo je porušeno. Postavio je kamen temeljac za 96 obnovljenih džamija. Mnoštvo emotivnih trenutaka veže ga za Ferhadiju. Jedan od najemotivnijih trenutaka bio je kada su nakon pokušaja postavljanja kamena temeljca za Ferhadiju i ubistva povratnika Murata Badića, svi povratnički imami ostali na području ovog muftijstva, ujedinjeni u želji da ponovo podignu banjalučke džamije.

“Mislite da je ijedan pomislio da odustane? Ma nijedan, ostao je još čvršći i stabilniji, svi smo se zakleli da nećemo odustati. Niko nije odustao, ni taj dan, ni poslije, nijedan imam, nijedan povratnik nije odustao. ” - prisjeća se ef. Čamdžić.

Edhem ef. Čamdžić, bio je muftija u vrijeme kada u Banjoj Luci nije bilo nijedne džamije, a u cijelom muftijstvu bilo je manje od 2.000 Bošnjaka. Bilo je to vrijeme kada su Bošnjaci bili napadani i verbalno i fizički i vrijeme kada su muftiju Čamdzica uvjeravali da Ferhadija nikada nije postojala. Edhem ef. Čamdžić brinuo je o Bošnjacima povratnicima i vodio borbu za ponovno uzdizanje banjalučkih džamija.

Za radio BIR istakao je važnost jedinstva Islamske zajednice, jer je, kako kaže, snaga u zajedništvu.

“Imamima poručujem da izbjegavamo mindere, da ne krijemo jedni od drugih, da se ne gibetimo, da naši minderi, naša sijela budu onda kada smo svi zajedno."

Emisiju Radijski portret možete poslušati ovdje:

Emisiju uređuje Amela Jordamović

Ocijeni
(3 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo