Logo
Print this page

"Muzika na dlanu": Osmanlijska klasična muzika

, Published in Najave Featured

Osmanlijska klasična muzika bila je važan dio obrazovanja turske elite. Određeni broj osmanskih sultana bili su ostvareni muzičari i kompozitori, kao što je bio Selim III čija se djela i danas izvode.

Razvijena u Istanbulu i drugim većim gradovima Osmanskog carstva, osmanlijska klasična muzika izgrađena je na principu maqama i ima veliki i raznovrstan muzički sistem. Poznato je da je korišteno više od 600 maqama, dok je svega 119 formalno definirano. Maqam (makam, mekam) predstavlja i prenosi određeno psihičko i duhovno stanje.

Osmanlijska turska klasična muzika, odnosno Dvorska osmanska muzika bila je po svim svojim karakteristikama aristokratska. Ljubitelji klasične muzike bili su posebno sultani Selim III i Sulejman I Kanuni.

Niz klasičnih kompozicija nazivao se fasıl i sastojao se od 4 instrumentalna i 3 vokalna djela, uz instrumentalnu improvizaciju koja se nazivala taksim. Glavni instrumenti osmanlijske klasične muzike su tambur, naj, kemenče, keman (što odgovara violini), kanun, saz, i drugi instrumenti.

U emisiji "Muzika na dlanu" koja je na programu 20.05. od 21,10 sati slušaćemo djela osmanske klasične muzike.

Emisiju uređuje i vodi muzički urednik Mirsad Ovčina.

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB