Logo
Print this page

Trka za demokratiju' 14. jula na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu

, Published in Magazin

Na inicijativu Turske Ambasade u Bosni i Hercegovini 14. jula na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu bit će održana kratka ljetna trka pod nazivom "Trka za demokratiju".

Generalni pokrovitelji trke su Ambasada Republike Turske u BiH, Natron-Hayat d.o.o., ZiraatBank, TIKA - Turska agencija za koordinaciju i kooperaciju i Yunus Emre institut.

- Uzimajući u obzir pokušaj neuspješnog puča, koji se desio 2016. godine u Turskoj, u noći 15. i 16. jula, trka ima za cilj da pokaže poštovanje za demokratiju turskog naroda. Ova trka ima sportski karakter, ali ujedno i komponentu društvene odgovornosti. Cilj trke je okupljanje predstavnika svih generacija i slanje poruke podrške, ne samo turskom narodu, već i svim narodima širom svijeta, promovišući vrijednosti mira i demokratije - navode organizatori.

- Ove godine će se "Trka za demokratiju" održati po treći put, kako bismo se sjetili našeg apsolutnog uspjeha i dana u kojem je našu državu pogodio pokušaj napada na demokratiju. Ova trka ima za cilj odati počast i našim herojima koji su izgubili svoje živote tokom neuspjelog napada na demokratiju i našu državu. Želio bih zahvaliti svima koji podržavaju organizaciju trke: bosanskim vlastima, nadležnim organima Kantona Sarajevo, kao i turskim institucijama i organizacijama koje djeluju u Bosni i Hercegovini. Očekujemo da vas vidimo na trci za demokratiju - izjavio je ovim povodom Haldun Koč, ambasador Republike Turske u BiH.

Start trke, u kojoj se očekuje učešće oko 500 ljudi, će biti ispred Ambasade Republike Turske, a trka dalje prolazi kroz Vilsonovo šetalište. Planirana ruta se može brzo preći, čak i hodanjem, a učešće je otvoreno i za ljude koji ne treniraju redovno, ali žele da se uključe u ovu trku. Cilj je da se skupi što je moguće više učesnika i da ovaj događaj postane tradicionalno sportsko okupljanje građana.

Učešće u trci je besplatno, a svi zainteresovani mogu dobiti svoje startne brojeve u nedjelju, 14. jula od 08.00 do 09.45 sati na startnom štandu trke. Svi trkači će prije trke dobiti specijalne dri fit majice, kao i osvježenje nakon prolaska kroz cilj. Za najbolja tri učesnika u svim kategorijama pokrovitelji trke su pripremili vrijedan novčani fond kao nagradu. Više informacija može se naći na Facebook stranici trke.

(FENA)

Rate this item
(1 Vote)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB