Logo
Print this page

Silno licemjerje Kolinde Grabar Kitarović, hrvatske predsjednice

, Published in Tekstovi i kolumne Featured

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović nije na zvaničnoj web stranici objavila dio govora pred studentima Univerziteta Lund, u kojem optužuje Saudijsku Arabiju i Katar da gradnjom džamija šire utjecaj na Balkanu. Taj dio njenog izlaganja naglašen je samo na službenoj stranici Univerziteta Lund koja je prenijela izlaganje hrvatske predsjednice.

"Bogate zemlje s Bliskog istoka imaju pravo pomagati muslimane, ali nemaju se pravo miješati u našu politiku. Mi u Hrvatskoj to nikako ne prihvatamo. A i niko drugi ne bi trebao", rekla je hrvatska predsjednica.

Kako je naglasila, muslimani su oduvijek bili dobro integrirani u Hrvatskoj, ali se sada vidi kako je islam počeo "nicati" u regiji.

Jasno je zbog čega je hrvatska predsjednica nastojala sakriti taj dio izlaganja: zbog novca kojeg priziva i moli od Saudijske Arabije, Katara, i drugih bogatih arapskih zemalja. Kako navode mediji, Hrvatska je samo u 2015. godini odobrila izvoz vrijedan 101 milion eura u oružju i streljivu za Saudijsku Arabiju. 

Nije, ipak, jasno šta je hrvatska predsjednica mislila pod "nicanjem" islama?

Ako pod "nicanjem" džamija hrvatska predsjednica misli na nicanje islama onda je, po običaju, pohlupala lončiće. Islam na ovim prostorima ne "niče", već je prisutan stoljećima.

Kroz povijest se, šta više, muslimanska teritorija u Evropi sužavala (Justin Mc Carthy navodi da je nakon balkanskih ratova i Prvog svjetskog rata ukupni gubitak muslimanskog stanovništva Evrope bio 27 posto!).

Taj se projekat sužavanja njihovog životnog prostora nastavio sve do prošlog rata. Pa, i Haški sud je presudama utvrdio da je, kada su muslimani BiH u pitanju, susjedna Hrvatska velikim dijelom učestvovala u tom projektu.

Sada, na prostorima na kojima je trebalo da nema muslimana, niču džamije.

Neke niču sredstvima povratnika, Islamske zajednice, džematlija, a neke uz pomoć prijateljskih zemalja. Niču tamo gdje se za njima ukazuje potreba, a uglavnom tamo gdje su tokom povijesti rušene, paljene, ili jednostavno brisane sa lica zemlje.

Nažalost, bit će da je hrvatska predsjednica shvatila da je u Evropi desnica u modi i nastoji zadobiti njenu pažnju. Svojim je izjavama i došla dotle da je se ismijava i uspoređuje sa francuskom desničarkom Marine Le Pen!

Le Pen je barem iskrena, kaže šta misli, i ne sakriva dijelove svojih govora, za razliku od hrvatske predsjednice koja svojim izjavama i postupcima pokazuje da ima dvostruke kriterije i silno licemjerje.

BIR.ba

Rate this item
(7 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB