Tarikatski centar dobio svoje prostorije u Gazi Husrev-begovom vakufu Istaknuto

03 Feb 2016

U srijedu (3.2.) je u Gazi Husrev-begovom vakufu Morića han održana primopredaja prostorija Tarikatskom centru od strane Ilmijje.

Direktor Uprave za vjerske poslove mr. Nusret Abdibegović obratio se prisutnima te naglasio značaj ovog svečanog događaja za Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini.

„Reisu-l-ulema IZ u BiH, Husein ef. Kavazović, dao nam je instrukcije da unutar naših zaduženja obavimo određene pripreme koje će osigurati da Tarikatski centar, koji je definisan Ustavom IZ, dobije adekvatne prostorije. Znajući da imamo Gazi Husrev-begov vakuf, Uprava za vjerske poslove se i obratila upravi ovog vakufa. I Ilmijja, koja je do sada koristila ove prostorije, nam se pridružila u ovoj nakani, te smo sekretaru Tarikatskog centra ponudili da posjete ove prostorije. Pročelnik Tarikatskog centra šejh Sirija sa svojim saradnicima se odazvao pozivu, te se izjasnio da im ove prostorije odgovaraju.“

Abdibegović se, uz želju za uspjeh u radu, zahvalio upravi Gazi Husrev-begovog vakufa, te naglasio da se u korist Tarikatskog centra ovaj vakuf odriče 10 000 KM na godišnjem nivou.

Ispred uprave Gazi Husrev-begovog vakufa se obratio mutevelija vakufa, Mustafa Vatrenjak, te iskazao zadovoljstvo što su u mogućnosti da jedan dio imovine, koji je inače namijenjen da bude komercijalan, ustupe na korištenje i u svrhe potreba Tarikatskog centra.

„Tarikatski centar će biti još samo jedan ukras ovog objekta. Imamo u planu da kafanu koju su koristili Mladi muslimani predamo na korištenje penzionerima IZ.“

Kao krajnji korisnik ispred Tarikatsakog centra se obratio šejh Sirija, te naglasio kako je ovaj događaj realizacija prijašnjeg dogovora sa reisu-l-ulemom u Bosni i Hercegovini, mr. Huseinom ef. Kavazovićem, kojem se ovom prilikom i zahvalio.

„Mi smo se 40-50 godina sastajali i okupljali po tekijama i džamijama jer nismo imali prostor za susrete. Uvijek smo imali potrebu i želju za posebnim prostorom, pa kada neko želi da nas posjeti, da zna gdje smo, da se zna da Tarikatski centar u BiH postoji. Islamska zajednica i Tarikatski centar – to je jedno tijelo, i trebamo nastojati da radimo zajednički. Tako ćemo uspjeti doći do zacrtanih ciljeva, a time i da Allah dž.š. bude zadovoljan, pa i da nam Poslanik a.s. bude zagovornik, ako Bog da.“

Derviški redovi su višestoljetna tradicija bosanskohercegovačkih prostora. Iz sufijskih redova su potekla brojna alimska imena, poput šejh Kaimije, Muhammed Fevzi Sarajlije, Hadži hafiz Halid Hadžimulića, i drugih. Današnjom primopredajom prostorija Tarikatskom centru, tarikati su dobili i prostor za okupljanje i adresu na koju se mogu obratiti sve stranke kojima je do sada bio otežan pristup predstavnicima ove sfere duhovnog života naše zemlje.

RTV BIR/L.G.

 

Ocijeni
(18 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo