Sanski most: 13. godišnjica smrti generala Mehmeda Alagića Istaknuto

07 Mar 2016

Danas (07.03.2016.) će se u sali nekadašnje Gradske vijećnice na Trgu ljiljana u Sanskom mostu održati akademija pod nazivom „Sjećanje na generala Alagića“ sa početkom u 10:30 sati.

Prije akademije najavljena je posjeta i porodici generala Alagića. Potom je za 11:30 sati predviđeno polaganje cvijeća na mezar generala Alagića koji se nalazi u neposrednoj blizini džamije u Fajtovcima.

I ove godine se očekuje dolazak velikog broja delegacija državnog, federalnog i kantonalnog nivoa, zatim delegacije iz više bosanskohercegovačkih općina, ličnosti iz političkog, vjerskog i javnog života, brojni ratni saborci i prijatelji generala Mehmeda Alagića.

U svim osnovnim i srednjim školama u sanskoj općini održati će se „Čas istorije“ na temu lika i djela generala Alagića. Bio je raspisan i konkurs za literarni rad za sanske osnovce i srednjoškolce pod nazivom „General Mehmed Alagić.

Mehmed Alagić je rođen 1947. godine, a generalovo srce prestaje da kuca u večernjim satima 07.03.2003. g. u Sanskom Mostu. Dženaza mu je klanjana u rodnim Fajtovcima pred oko 20. 000 ljudi koji su došli iz čitave BiH. Ukopan je u mezarju fajtovačke džamije koja danas nosi njegovo ime. General Alagić je tokom rata bio je komandant Trećeg i Sedmog korpusa ARBiH, a nakon rata obavljao je dužnost načelnika općine Sanski Most. Armiji RBiH priključio se kao potpukovnik bivše JNA. Ostaće upamćen po akcijima oslobađanja Vlašića, Kupresa, Donjeg Vakufa i svog rodnog Sanskog Mosta. Trinaesta godišnjica obilježavanja smrti generala Alagića se i ove godine održava pod pokroviteljstvom Općine Sanski Most.

Ocijeni
(1 Glasaj)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo