Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

Džematsko organizovanje: Realizovana akcija za djecu u Vrbanjcima (AUDIO)

, Published in BiH Featured

Za djecu u Vrbanjcima kod Kotor Varoši, koja pohađaju instruktivnu nastavu u improvizovanim prostorijama medžlisa IZ Kotor Varoš, džemat Sultan Fatihove (Careve) džamije u Sarajevu je prikupio osnovne potrepštine neophodne za nastavu. Prikupljeni školski materijal djeci je isporučen u zaseok Hanifići u Vrbanjcima u srijedu, 16.03.2016 godine.

Kao i u svakoj školi, tako i u privremenoj školi u Vrbanjcima, djeca uz pjesmu uče gradivo. Nastava koju pohađaju zove se instruktivnom, a škola im nema imena.

Već nekoliko godina djeca u Vrbanjcima kod Kotor Varoši, pohađaju instruktivnu nastavu u improvizovanim prostorijama medžlisa IZ Kotor Varoš. Razlog je višegodišnje osporavanje bosanskog jezika i nemogućnost da djeca pohađaju nacionalnu grupu predmeta.

Kako bi donekle olakšao situaciju djece, džemat Sultan Fatihove odn. Careve džamije u Sarajevu prikupio je osnovne potrepštine neophodne za rad ove škole. Ideju za pokretanje akcije pokrenuo je profesor Vedad Šakić, sa Veterinarskog fakulteta u Sarajevu:

"Prije nekoliko mjeseci sam bio član Komisije pri Ministarstvu za izbjegle i raseljena lica Federacije Bosne i Hercegovine, po pitanju steonih junica koje su dodijeljene povratnicima. tom prilikom smo posjetili povratničko naselje Vrbanjci. Moje spontano pitanje u školi u Vrbanjcima bilo je 'Treba li vam šta, može li vam se kako pomoći'. Kada sam vidio stotinjak djece koja ne rade u baš kvalitetnim uslovima, poželio sam da im na neki način pomognemo. Rekli su mi da im treba ono najosnovnije za djecu. Ne u novcu nego olovke, sveske, materijal za djecu...

Po povratku u Sarajevo bio sam u Carevoj džamiji, razgovarao sam sa Hafizom (Sadrudin ef. Išerić) na ovu temu. Došli smo na ideju da idemo u akciju prikupljanja i hvala Bogu, realizirala se na vrlo kvalitetan način, na moje veliko zadovoljstvo. Znam da smo napravili jedan veliki hajr za ovu djecu. Današnji osmijesi ove djece su nam to pokazali."- kazao je prof. Šakić za radio BIR.

Prikupljeni materijal djeci je uručio imam Careve džamije hfz.Sadrudin ef.Išerić sa oko petnaest džematlija.

Hava Varošić, predstavnik roditelja koji se bore za grupu nacionalnih predmeta u Vrbanjcima, istakla je da su posjete ljudi koji ih podržavaju najznačajniji vid pomoći i bez poklona.

Škola broji oko 80 učenika a nastavno osoblje je, pored lokalnog, pokriveno i sa područja Tešnja i Jelaha.

Poslušajte tonski zapis koji smo zabilježili prateći ovu akciju

Entitet u kojem se uskraćuju osnovna prava

Selo Vrbanjci se nalazi u bh. entitetu Republika Srpska.

U tom dijelu naše domovine moguće je uskratiti djeci pravo na obrazovanje na jeziku njihovih predaka. Moguće je čak i nametati i nove nazive tog jezika.

Selo Vrbanjci je samo jedna od brojnih zajednica u kojima su uskraćivanja prisutna u tom entitetu.

Etničko čišćenje i podjela zemlje sa sobom su povukli usputna prava i privlegije, poput onih na utvrđivanje istine, ispravnosti historijske perspektive, prihvatljivosti književnih djela, poželjnog pisma, te skoro pa službene religije određenog prostora. To su sve instrumenti pritisaka na preživljelo stanovništvo koje se vratilo nakon protjerivanja, a koje se u javnosti često voli nazivati i "manjinskim".

Borba povratnika da ostvare osnovna ljudska prava, kao što je pravo na obrazovanje, još uvijek je bezuspješna. Izloženi svakodnevnim pritiscima, povratnici daju sve od sebe da oni i njihova djeca opstanu na teritoriji opštine Kotor Varoš.

Nakon agresije regionalne škole su spojene kako bi se minimizirao dominantan procenat od 55% bošnjačke djece u školi u Vrbanjcima. Prilikom upisa djece u prve razrede vršeno je perfidna i uporna manipulacija brojem djece, svjedoči Nijaz ef. Duzan, imam u vrbanjskom džematu Hanifići, u kojem se nalazi škola za instruktivnu nastavu.

Pošto je bilo jasno da su male šanse za rješenje pitanja nacionalnih predmeta, da im djeca ne bi izgubila još jednu godinu, džematlije džemata Hanifići su se na vlastiti rizik upustili u opremanje prostorija bivšeg mesdžida, za održavanje instruktivne nastave.

Nakon što je uručen prikupljeni školski materijal za djecu koja pohađaju instruktivnu nastavu u prostorijama MIZ Kotor Varoš, u Hanifićima, zaseoku sela Vrbanjci, imam Careve džamije u Sarajevu, hfz.Sadrudin ef.Išerić je rekao da se neće zaustaviti na ovoj akcij.

Radio BIR

Rate this item
(4 votes)