Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

Dodikovi rezervisti su najava 'oružane sile'

, Published in BiH

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik ima skrivene namjere kada je u pitanju najavljeno formiranje rezervnog sastava policije u RS-u radi, kako je rekao, efikasnije borbe protiv terorizma i organiziranog kriminala, smatra poslanik u Narodnoj skupštini RS-a Miroslav Brčkalo i član Partije demokratskog progresa, piše Al Jazeera.

Brčkalo tvrdi da Dodik želi oko sebe stvoriti veći obruč ljudi koji će ga štititi. Smatra da se njegova inicijativa može tumačiti kao priznanje da sadašnje policijske strukture u RS-u ne mogu odgovoriti na zadatke koji su pred njih postavljeni.

"Mnogo je nejasnih stvari u vezi te inicijative i ona je 'onako' predložena, kao i mnoge koje je Dodik predložio, a koje nisu zaživjele u praksi. To se mora povezati sa konceptom ranijih izmjena Zakona o policijskim službenicima, gdje su mnogo veća ovlaštenja data Dodiku. On želi da bude stvarni kontrolor Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a", kaže Brčkalo.

RS postaje 'policijski entitet'

Ističe da je njegova stranka, koja je dio opozicije u RS-u, upozoravala na moguće posljedice tih zakona.

"Svi znamo da je terorizam globalni problem, posebno u državi kao što je Bosna i Hercegovina. Međutim, mislim da to formiranje sastava rezervne policije ima drugi cilj. RS postaje sve više 'policijski entitet'. Aktuelna vlast se nalazi u paranoji. Uvedena su ograničenja na javna okupljanja, stalno se poteže priča o stranim plaćenicima i domaćim izdajicama", ističe Brčkalo.

Po njemu, sličan prijedlog imao je jedan poslanik Narodne skupštine RS-a, koji je "mijenjao stranke kako je stigao". Nije mu spomenuo ime.

Što se tiče Dodikove najave da će se u parlamentarnu proceduru uputiti prijedlog izmjena Krivičnog zakona RS-a, kojim bi se prenos nadležnosti sa entiteta na državni nivo tretirao kao krivično djelo i kažnjavao visokim zaprijećenim kaznama, uključujući i kaznu zatvora, Brčkalo smatra da je to pokušaj obračuna s neistomišljenicima.

"Oni se nikada nisu pomirili sa porazom na izborima i time da će opozicija biti na nivou Savjeta ministara Bosne i Hercegovine", kaže.

Brčkalo je zaključio da Dodik mora krenuti od svog dvorišta i pohapsiti svoje najbliže saradnike, jer su, tvrdi, upravo oni prenijeli najveći dio nadležnosti na nivo države, samo u jednom danu njih 13.

SDA: Dodik je 'u haosu'

Predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a Mujo Hadžiomerović (Stranka demokratske akcije) smatra da je predsjednik RS-a u "haotičnom stanju" te da je on sa zakonom o Ministarstvu unutrašnjih poslova RS-a već prije najavio šta želi - "oružanu silu, na čijem čelu će biti upravo on".

"Nekada mislim da boluje od paranoje, a zbog toga svi mi u RS-u ispaštamo. On je napravio dosta opasnih poteza. Formirao je obavještajnu službu, 'antiterorističku'. Sve radi pod izgovorom da će se boriti protiv islamskog terorizma. Okupljanje Ravnogorskog pokreta u Višegradu nije ni spomenuo", ističe Hadžiomerović.

Kaže da svi zakoni koje Dodik u posljednje vrijeme predlaže - zakon o borbi protiv organiziranog kriminala, zakon o MUP-u i mnogi drugi - uređuju područje oružane sile.

"Njegov cilj je da napravi svoju armiju i sve što radi, radi protiv zakona, entitetskih i državnih. Zakoni u RS-u i [entitetu] Federaciji Bosne i Hercegovine bi se trebali harmonizirati, ali to nije slučaj. Iznenađuje me inertnost međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini. Oni sve to nijemo posmatraju. Ovdje stvari ne idu na dobro", zaključio je Hadžiomerović.

Protiv formiranja bilo kakvih oružanih formacija u Bosni i Hercegovini je i delegat Kluba iz reda hrvatskog naroda Vijeća naroda RS-a Mijo Perkunić (Hrvatska demokratska zajednica 1990).

"Protivnik sam ideja koje zastupa Dodik i njemu slični, bili oni Bošnjaci, Hrvati ili Srbi. Tako je i s rezervnim sastavom policije. Ja sam za demilitariziranu Bosnu i Hercegovinu. Čak sam i za ukidanje vojske", tvrdi Perkunić.

'Bacanje para u bunar'

Život u RS-u je, kaže on, i ovako dovoljno težak, pa je investiranje u rezervni sastav policije, po njemu, "bacanje para u bunar".

"Ovdje je kriza, narod odlazi. Mislim da ta jedinica koju Dodik spominje ne bi bila namijenjena za borbu protiv terorizma", zaključio je Perkunić.

Dodik je najavio formiranje rezervnog sastava policije RS-a nakon sastanka rukovodstava Saveza nezavisnih socijaldemokrata (na čijem je čelu), Demokratskog narodnog saveza i Socijalističke partije na Mrakovici. Kazao je da će se s tim u vezi krenuti u izmjene zakona te pozvao sve nivoe vlasti na jaču saradnju u borbi protiv terorizma u Bosni i Hercegovini.

Klub delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a zatražio je u februaru da Zakon o policiji u tom bh. entitetu ide na ocjenu ustavnosti, jer je u njemu ostao član prema kojem predsjednik entiteta ima veća ovlaštenja u oblasti unutrašnjih poslova.

Radovan Višković, šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS-a, kazao je nakon toga da će taj Zakon biti odbačen, ali da će taj klub tražiti od Narodne skupštine da donese zaključak da se taj zakon u roku od mjesec dana ponovo nađe u proceduri.

(Al Jazeera)

 

Rate this item
(0 votes)