Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

Interview: prof.dr.hfz. Safvet Halilović

, Published in BiH Featured

U srijedu, od 10,00 sati poslušajte interview sa prof.dr.hfz. Safvetom Halilovićem sa kojim je razgovarao Mirsad Ovčina.Povod gostovanja je okončanje projekta audizacije „Sire – životopisa Posljednjeg Allahovog Poslanika“.Audio izdanje obuhvata više od 13 sati zvučnog materijala, te je za svakog čovjeka koji želi saznati kako je živio Resulullah, s.a.v.s. vrlo praktično.

Tekst petog dopunjenog izdanja knjige „Sira – Životopis Posljednjeg Allahovog Poslanika“ interpretira Saudin Dahija, prof., dok je montažu i mastering uradio Mirsad Ovčina. Dizajn omota kompakt diska uradio je akademski grafički dizajner Tarik Jesenković. Izdavač projekta je Radio televizija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini „BIR“.

Prof.dr. Safvet Halilović je profesor tefsira i kur'anske antropologije na Islamskom pedagoškom fakultetu Univerziteta u Zenici, te član Vijeća povjerenika Svjetske unije islamskih učenjaka.

Studirao je na poznatom islamskom univerzitetu Al-Azhar u Kairu, gdje je diplomirao (1992.), završio poslijediplomske studije i magistrirao (1997.) i doktorirao na Odsjeku za tefsir i kur'anske znanosti (2001.).

Kao gostujući profesor predavao je na postdiplomskim studijama Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu i Internacionalnog univeziteta u Novom Pazaru.

Objavio je preko 90 radova iz oblasti tefsira (tumačenja Kur’ana), sire – Poslanikovog životopisa, kur'anske antropologije, povijesti islama, islamskog misionarstva, odgoja i obrazovanja. Saradnik je više islamskih novina i časopisa. Učestvovao je na brojnim naučnim simpozijima u Bosni i Hercegovini i svijetu.

Do sada su mu objavljene sljedeće knjige:

- At-Tafsir bi al-ma'thur, ahammiyyatuhu wa dawabituhu, dirasa tatbiqiyya fi sura an-Nisa' (Tradicionalni tefsir, njegov značaj i postavke, primijenjena studija u suri En-Nisa'), magistarska teza na arapskom jeziku, publikovana u izdanju Darun-nešr lil-džami’at (Univerzitetska izdanja), Kairo, 1999.
- Al-Imam Abu Bakr ar-Razi al-Džessas wa manhadžuhu fi at-tafsir, doktorska disertacija na arapskom jeziku, odbranjena na Univerzitetu Al-Azhar u Kairu 25. marta 2001. godine s najvišom ocjenom mertebetu-šerefi-l-ula, uz preporuku za štampanje zbog njenih naučnih vrijednosti. Disertacija je publikovana 2001. u izdanju ugledne kairske izdavačke kuće Darusselam. Na bosanski jezik je prevedena 2004. a prevodilac je prof. dr. Mehmed Kico, profesor arapskog jezika i književnosti na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu. Prijevod je objavljen pod nazivom: Metodologija tumačenja Kur'ana u hanefijskome mezhebu - Studija na primjeru El-Džessasovog tefsira Ahkam el-Kur'an (Propisi Kur'ana), u izdanju Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu i El-Kalema.
- Hifz - učenje Kur'ana napamet (2003. i 2005.) Knjiga je u Torontu (Kanada) prevedena na engleski jeziku a prijevod je također objavljivan dva puta.
- Islam i Zapad u perspektivi Asadovog mišljenja, štampano dva puta na bosanskom jeziku (2003. i 2006.) Ovo djelo je prevedeno na engleski, njemački i arapski jezik te na tim jezicima publikovano u Kairu. Predgovor engleskom i njemačkom izdanju napisao je poznati njemački pisac Murad Wilfried Hofmann.
- Osnovi tefsira, opsežna studija o temeljnim postavkama razumijevanja i tumačenja Kur'ana, Islamski pedagoški fakultet, Zenica, 2005.
Islamsko vjerovanje u svjetlu El-Džessasovog tefsira Propisi Kur'ana, 2005.
- Uloga Kur'ana u životu muslimana, 2006.
- Sira – Životopis posljednjeg Allahovog Poslanika, 2007.
- Kur'anska antropologija – Čovjek u svjetlu Kur'ana, 2009.
- Supruge vjerovjesnika Muhammeda i razlozi njegovog višeženstva, 2009. Prevedeno na engleski (Wives of Prophet Muhammad and reasons for his multiple marriages) i njemački jezik (Die Ehefrauhen des Propheten Muhammed und die Gründe für Siene Mehrene); prijevodi publikovani u Beču (Austrija), 2009.
- Šta živi mogu učiniti za umrle, prvo izdanje 2009., drugo izdanje 2010.
- S profesorom Mehmedom Kicom preveo je s arapskog na bosanski jezik (2006.) dva značajna djela: Ličnost posljednjeg Allahovog Poslanika, autora Muhammeda Rewwasa Qal'ahdžija i Islamsku povelju Svjetske unije islamskih učenjaka. Islamska povelja je objavljena u sklopu Rezolucije o tumačenju islama u Bosni i Hercegovini, čiji je izdavač Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Dr. Safvet Halilović je urednik i recenzent brojnih knjiga i edicija, a sa grupom intelektualaca 1999. godine osnovao je časopis Novi Horizonti, koji na bosanskom jeziku u kontinuitetu izlazi duže od deset godina.

Rate this item
(3 votes)