Logo
Print this page

Vodostaj rijeka u opadanju, pojavila se nova klizišta

, Published in BiH Featured
Vodostaj rijeka u opadanju, pojavila se nova klizišta AA

Vodostaj Bosne i njenih pritoka je u opadanju.

Stanje na području opština u Kantonu Sarajevo koje su bile ugrožene od poplava, prije svega, na Ilidži i u Novom Gradu, je dosta bolje i svakog trenutka nivo vode se povlači saopštili su iz Civilne zaštite Kantona Sarajevo.

"Voda se povukla u svoje korito, nema poplavljenih objekata osim u nekim dijelovima, prvenstveno podrumima gdje se voda ispumpava", naveli su iz kantonalne Civilne zaštite.

Kako je naglašeno, pojavilo se nekoliko novih klizišta, ali za sada ništa nije alarmantno. Ekipe Civilne zaštite Kantona Sarajevo će danas preventivno postaviti najlon u Nebočaju, u opštini Vogošća, gdje je i ranije registrovano klizište, a sada se ponovo pokrenulo.

Vodostaj rijeke Bosne na mjernom mjestu u Zenici iznosi 230 cm sa tendencijom opadanja. Angažovanjem mehanizacije na saniranju odrona na putu Nemila – Bistričak uspostavljena je putna komunikacija.

Na putu Zenica – Babino, u mjestu Kula registrovano je klizište koje ne ugrožava putnu komunikaciju. Trenutno nema pomjeranja klizišta. Podvožnjak u naselju Nemila je još uvijek poplavljen, neprohodan za autobuski i putnički saobraćaj, naveli su iz Civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona (ZDK).

Na području Olova saobraćaj se na pojedinim lokalnim putevima, zbog poledice, odvija otežano. Vodostaj svih rijeka i vodenih tokova u Zavidovićima je u padu.

Svi putevi na području opštine su prohodni. Na području Žepča nivo vodostaja rijeke Bosne je u opadanju kao i rijeke Željeznice. Osposobljena je putna komunikacija Donja Golubinja – Mjestova Ravan. Na području Kaknja vodostaji rijeke Bosne, Ribnice,Trstionice i Zgošće su u padu i trenutno nema većih problema na području te opštine.

Vodostaj rijeka Bosne i Fojnice na području Visokog je u padu. Registrovano je više odrona i klizišta, koji za sada ne ugrožavaju ljude i materijalna dobra, navode iz Civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona.
(AA)

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB