Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

Organizacije iz BiH, Albanije i Turske potpisale sporazum o saradnji u oblasti zaštite prirode i šumarstva

, Published in BiH
Screenshot Anadolu Agency Screenshot Anadolu Agency

U Šumarskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu danas je potpisan međunarodni sporazum o saradnji i partnerstvu nevladinih organizacija iz Turske, Albanije i Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

Sporazumom je dogovoreno predstavljanje "Platforme udruženja koja se odnose na prirodu i šumarstvo PLANFOR", koja će djelovati kao izvršno tijelo partnerstva.

Uspostavom PLANFORM-a, provodit će se zajedničke aktivnosti na pripremi i realizaciji zajedničkih projekata iz oblasti zaštite prirode, poljoprivrede, pčelarstva, upravljanja prirodnim nepogodama, vodoprivrede, šumarstva, upravljanja zemljištem, klimatskim promjenama, edukacije djece i omladine...

Ideja o saradnji pokrenuta je nekoliko mjeseci ranije, istakao je Mehmet Metaj, predsjednik AlbaForesta iz Albanije, Centra za šumarske studije sa sjedištem u Tirani.

Podsjetio je kako su glavni ciljevi AlbaForesta upravljanje prirodnim resursima, šumarstvo, upravljanje slivovima, ekološko obrazovanje, biodiverzitet, relevantne međunarodne konvencije.

"Prije nekoliko mjeseci, moje kolege i ja smo pokušavali proširiti djelovanje u oblasti šumarstva i predložio sam partnerstvo i kooperaciju u regionu, prvenstveno sa BiH. Sretni smo što smo ovdje i što potpisujemo ovaj ugovor o izazovima i problemima šumarstva sa kojima smo suočeni u regionu, klimatskim promjenama i drugim problemima koje se tiču okoliša. Očekujem da se ova mreža proširi novim partnerima, da se u budućnosti suočimo lakše sa izazovima", istakao je Metaj.

Ahmet Lojo, predsjednik Udruženja inženjera i tehničara šumarstva Federacije Bosne i Hercegovine -UŠIT istakao je kako je današnje potpisivanje sporazuma značajan trenutak koji je temelj saradnje. 

"Ovo je značajan trenutak za naše udruženje, zato smo pozvali naše naistaknutije članove, prijatelje i druge jer se radi o nastavku rada koji je započet odavno na saradnji između našeg sekotra šumarska, prvenstveno sa kolegama iz Turske, a potom i iz Albanije. Saradnja će nam otvoriti veće mogućnost realizacije projekata", istakao je Lojo.

Jedan od inicijatora saradnje bila je fondacija "Briga ljudi za budućnost" CAFRU iz Turske osnovana 2013. godine. Njen predsjednik Ismail Belen istakao je da su veze između BiH i Turske u domenu šumarstva itekako čvrste. 

"Nije samo moj razlog dolaska ovdje ovaj sporazum, davno smo zavolio BiH i htio sam doći. Mi vas smatramo našim prijateljima, braćom, gostima i uvijek smo sretni vidjeti ljude koji su ovdje kako bismo stvorili bratsku i prijateljsku vezu. Čim mi je predloženo ovakvo nešto, vidio sam da bi BiH mogla u tome učestvovati. Danas iz Turske učestvuje sedam civilnih organizacija u ovom protokolu. Na nivou šumarstva imamo jake veze između BiH i Turske. To želimo proširiti na projekte kao što su razmjena studenata i veza sa drugim organizacijama", rekao je Belen dodajući da je tokom posjete BiH, u pratnji porodice, posjetio i ambasadu Republike Turske u BiH te tursku Agenciju za međunarodnu saradnju i razvoj (TIKA).

U otpočetoj saradnji učestvovat će i TOCBIIRSEN, Sindikat radnika u poljoprivredi i šumarstvu  iz Republike Turske osnovan 2008. godine, a koji predstavlja jedan od najvećih sindikata u Turskoj sa 42.000 članova. 

Zamjenik predsjedavajućeg Gunay Kaya podsjetio je kako je današnja saradnja jedna u nizu karika u prijateljstvu između BiH i Turske. 

"Mi smo povezani stotinma godina. Zato sudbina BiH dođe kao i sudbina Turske, i obrnuto. Sadašnji sistem vrijednosti možemo da prevaziđemo ukoliko se udružimo. Za vas imamo samo riječi hvale i to hiljade njih. Nijedan pojedinac ne može biti jak kao svi mi koji se udružimo. Ovaj dan smatram historijskim, za čitav Balkan, a u skorijoj budućnosti i za jedan dio svijeta. Bez sumnje, ovakve veze mogu samo biti dobrobit. Danas ćemo potipisati sporazum, početi raditi skupa, ali ćemo to širiti i na druge zemlje", poručio je Kaya.

Rate this item
(0 votes)