Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

Osam hafiskih mukabela u Muftijstvu tuzlanskom

, Published in BiH

Tokom ramazana u džamijama širom Bosne i Hercegovine uče se mukabele. Uče ih najbolji učači dok prisutni prate i na taj način unapređuju svoje učenja Kur'ana. Ramazanske mukabele izuzetno su posjećene, posebno one koje uče hafizi.

Na području Muftijstva tuzlanskog, tokom ovog ramazana, uči se osam hafiskih mukabela u pet gradova: Tuzli, Brčkom, Živinicama, Gradačcu i Srebreniku.

 U Tuzli tri hafiske mukabele

U Tuzli se uče tri hafiske mukabele, dvije uče hafizi i jednu hafize. Najdužu tradiciju, ima ona u Čaršijskoj džamiji koju, nakon ikindije namaza, uče hafizi Abdulah Kapo, Merim Đulović, Edin Smajić, Saudin Gobeljić i Nedžad Vehabović, te učači Ibrahim Hrvić, Ahmed Avdibašić i Muhamed Čirak. Veliki je broj posjetilaca, redovnih slušalaca i onih koji prate učenje Kur'ana na svim mukabelama u Tuzli, kaže glavni imama Medžlisa Tuzla, hafiz Ahmed-ef. Huskanović. Nakon podne namaza, već deset godina, uči se hafiska mukabela u najvećoj tuzlanskoj džamiji Kralj Abdullah. Ovu mukabelu uče hafizi Mirnes Spahić, Ahmed Huskanović, Edin Peštalić, Ahmed Rahmanović, Abdulah Kapo, Osman Tufekčić, Ismail Fazlović i Muamer Kadrić, te učači Amir Hodžić i Abdulah Okanović.

Nekada se za žene u Tuzli posebno učila mukabela u Jalskoj džamiji ali nema podataka da je bila hafiska. Godine 2014. pokrenuta je mukabela u Gazi Turali-begovoj džamiji koju uče hafize, a ove godine ta mukabela se održava u KOC Tušanj-Slatina.

„Već treću godinu u Tuzli imamo priliku prisustvovati hafiskoj mukabeli za žene koju uče hafize i gdje Bošnjakinje, obrazovane u vjeri i drugim poljima života, svjedoče svoju ljubav prema Kur'anu učeći ali i slušajući Allahovu riječ. Mukabele su velika blagodat za sve nas. U zadnjih 20-ak godina, u Tuzli se višestruko povećao broj učača Kur'ana i to zahvaljujući mektebu, Medresi, halkama i školama Kur'ana, pa i mukabelama“, kaže hafiz Huskanović.

Hafize Zubejda Gobeljić, Amena Omerović, Medina Hamzabegović, Senada Čačković, Behija Spahić i učači Ahmedina Purković, Lamija Spahić i Elmedina Avdibašić uče hafisku mukabelu u KOC Tušanj-Slatina nakon podne namaza.

 

Ramazanske dane u Brčkom i Živinicama krase hafiske mukabele

„Hafiske mukabele su, možemo tako kazati, već postale tradicija u Brčkom. Nema sumnje da bi svako vjerničko srce i svaki naš bosanski krajolik volio da svoj ramazanski život ukrasi i upotpuni i sa ovim ibadetom“- kaže Mustafa-ef. Gobeljić, glavni imam Medžlisa Brčko u kojem se uče dvije hafiske mukabele. Najdužu tradiciju, osam godina, ima ona u Bijeloj džamiji, a ovog ramazana uče je hafizi Ismail Čehić, Davud Efendić, Samir Hodžić i učač Emir Hasanović.

Osim mukabele u Bijeloj džamiji, već treću godinu uči se hafiska mukabela u džematu Rijeke a uče je hafizi Ismail Čehić, Davud Efendić, Samir Hodžić, te učači Amel Mušanović i Ermin Haskić.

„Značenje i lepršavi odsjaj hafiskih mukabela najmanje je dvostruk. S jedne strane, liječe i upotpunjuju naše duše, s druge strane, našu ramazansku atmosferu čine bogatijom i raskošnijom.

I u jednoj i drugoj dimenziji mi ih ovdje u Brčkom osjećamo i molimo Uzvišenog da nikada ovaj ibadet ne zgasne na našim ognjištima“, kaže Gobeljić.

Živinice su grad koji je iznjedrio veliki broj hafiza. Od 2013. godine i u ovome gradu se uči hafiska mukabela. Hafiska mukabela se uči u Islamskom centru u Živinicama nakon ikindije namaza, a uče je hafizi Bajro Delić, Muamer Kadrić, Sulejman Mahmutović, Edis Mujagić i Mersad Nuhanović. Glavni živinički imam Sedin-ef. Karić kaže kako je posjećenost ovoj mukabeli izuzetno dobra.

„Nadamo se da će u narednim godinama naša hafiska mukabela biti još bogatija prije svega sa brojem hafiza ali i onih koji slušaju učenje Kur'ana“, kaže Karić.

Srebrenik i Gradačac - hafiskim mukabelama njegovati ljubav prema Kur'anu

Hafiska mukabela u Srebreniku, u gradskoj džamiji, uči se od ramazana prošle godine. Srebrenik ima tri hafiza i jednu hafizu pa je, kako kaže Refik-ef. Hodžić, glavni imam Medžlisa Srebrenik, postojala neka vrsta obaveze da se i u ovom gradu organizuje učenje hafiske mukabele.

„Pokazalo se da je to bio iskorak vrijedan pažnje koji je pobudio dodatno intresovanje džematlija kada je u pitanju prisustvo i uslijedile su pozitivne reakcije. Ta činjenica nam daje za pravo da kažemo da su ispunjena naša očekivanja kada je u pitanju ovaj projekat i ona nas obavezuje da ustrajemo u tome“, kaže Hodžić.

Hafisku mukabelu, nakon ikindije namaza u Srebreniku uče hafizi Damir Jahić, Mustafa Mujkić, Kemal Mehić i Ernad Kujraković, te hafiz Ramazan Čamyar iz Turske.

Zadovoljstvo i radost gradačačkih muslimana je velika zbog obnavljanja stare tradicije učenje hafiskih mukabela koje su se prije 70 godine učile u sve četiri gradske džamije, a čega se rijetko ko od današnjih muslimana može sjetiti, kaže glavni imam Medžlisa Gradačac, Nusret-ef. Kujraković.

Danas u Gradačcu veliki broj džematlija i džematlijki ramazansko vrijeme provode u džamiji Husejniji gdje nakon podne namaza prate učenje hafiske mukabele. Prije podne se održi i kraći komentar džuza kojeg hafizi Kemal Mehić, Damir Jahić, Ernad Kujraković i Mustafa Mujkić, uče taj dan.

„Treba gajiti nadu da će ovo probuditi želju mnogih roditelja i njihove djece da pristupe učenju Kur'ana napamet“, kaže Kujraković.

(preporod.com)

Image Gallery

{gallery}3418{/gallery}
Rate this item
(0 votes)