Logo
Print this page

Jutarnji program: Izložba "Srebrenički inferno" - ambasador istine (AUDIO)

, Published in BiH Featured

Gost jutarnjeg programa radija BIR dr Adamir Jerković, je, između ostalog, govorio o dramatičnim događajima u Turskoj, pri neuspjelom vojnom udaru.

U Istanbulu je u organizaciji Okčular vakufa povodom godišnjice genocida održana konferencija o temi "Srebrenica i Alija Izetbegović u tim događajima". Na konferenciji su govorili politički analitičar iz Turske Hasan Soygüzel i prof. dr. Adamir Jerković, koji je bio savjetnik Alije Izetbegovića. Priređena je međunarodna Izložba Arhiva Federacije BiH "Srebrenički inferno" koja je prije toga obišla najveće svjetske meropole. Na izložbi su govorili Necmettin Bilal Erdoğan, sin predsjednika Republike Turske, koji je rekao da će Turska još više pomagati BiH i da neće dići ruke od naše zemlje, što je naišlo na odobravanje prisutnog naroda.

Prema riječima prof. dr. Adamira Jerkovića najstrašnije u svemu bilo je što se sve dogodilo pred licem svijeta, koji je gledao direktan prenos zločina iz svojih udobnih domova a da ništa nije učinio da zaustavi poplavu krvi. I zbog toga, rekao je dr. Jerković, „kolika god bila odgovornost zločinaca koji su masakrirali nedužno stanovništvo Srebrenice tolika je i odgovornost međunarodne zajednice, Savjeta bezbjednosti UN i svih velikih sila. Niko tu nije ostao nedužan.“.

Gost radija BIR dr Adamir Jerković, je u jutarnjem programu, 19.07.2016. dao svoj osvrt na dramatične događaje u Turskoj, pri neuspjelom vojnom udaru. Kako je dr Adamir Jerković istaknuo za naš program, posljednjeg dana boravka delegacije Arhiva fedreacije BiH u Istanbulu 15.07.2016. mogla se primjetiti neuobičajena aktvnost zračnih snaga turske vojske. "Neubičajen broj preleta helikoptera ipak nas je" -  kako je istako dr Jeković - "odveo u smjeru pomisli da su u pitanju neke antiterorističke aktivnosi.''

Razgovarala Alma Hadžić

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB