Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

Savez logoraša u BiH izrazio nezadovoljstvo odlukom kojom je Karadžićevoj odbrani odobreno 850 hiljada KM

, Published in BiH Featured
Savez logoraša u BiH izrazio nezadovoljstvo odlukom kojom je Karadžićevoj odbrani odobreno 850 hiljada KM Ilustracija: Arhiv

Savez logoraša u Bosni i Hercegovini izrazio je nezadovoljstvo i zgražavanje zbog odluke kojom je odbrani Radovana Karadžića odobreno više od 850 hiljada KM za drugu fazu žalbenog postupka i ulaganje žalbe na prvostepenu presudu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, prenosi Anadolu Agency (AA).

Nakon što je juče saopćeno da je Ured registra Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) odobrio više od 850 hiljada KM odbrani Radovana Karadžića za drugu fazu žalbenog postupka i ulaganje žalbe, Savez logoraša u BiH uputio je javno protestno pismo u kojem, između ostalog, navode da ratni zločinci uživaju veća prava u odnosu na žrtve, koje su lično izdejstvovali, kako u BiH tako i pred međunarodnim mehanizmima. 

"Rad međunarodnih tijela ovoga puta nećemo komentarisati. Dotaći ćemo se onoga što mi, žrtve i građani Bosne i Hercegovine, aktivno trpimo, a pasivno slijedimo – sistema i odnosa vlastite države nad nama. Pitamo se, u kojem je to univerzumu moguće da ratni zločinci imaju veća prava u državi u kojoj su napravili, zbog njegovog obima, još uvijek neutvrđene razmjere zločina i genocida nego same žrtve, koje su smišljeno unesrećili generacijama unaprijed?", navedeno je u protestnom pismu Saveza logoraša u BiH. 

U kojem to, pitaju iz Saveza logoraša BiH, krugu pakla se spominju oni koji kamate zahvalnosti plaćaju vlastitoj državi zato što od '92. do '95. nisu ubijeni.

"Niti u jednom! I sam Alighieri bi došao u iskušenje da napravi dodatni krug samo za logoraše koji u Bosni i Hercegovini danas žive. Čak mu ni umjetnička mašta ne bi trebala. U bosanskohercegovačkom društvu ima već pripremljeno remek djelo. U kojem su to dobu, vremenu, poretku, robovlasništvu, bezvlašću, bezbožništvu žrtve plaćale svoje živote državi koja tim istim, silom i zastrašivanjem steknutim, novcem plaća one koji su ih kanili lišiti istih, ili u najbezbolnijim slučajevima daje mjesečni 'džeparac' njihovim porodicama?", navodi se u protestnom pismu. 

Savez logoraša u pismu pitan i gdje su to pravni savjetnici, advokati, vještaci, vozači i pomoćnici logorašima koji svjedoče za budućnost ove države, te koji svoja prava pokušavaju ostvariti u nekom svijetu vladavine prava i zakona, prepušteni milosti kadija i sudija kojima je izostanak iste, nažalost, glavna i jedina referenca.


"Kakav je to sistem i pojedinačna svijest koja sudi nevinim logorašima i tjera ih da plaćaju sudske takse, troškove pravobranilaštva, troškove izvršnih postupaka, u suprotnosti sa svim međunarodnim pravnim aktima i koja im, svojeglavo, bešćutno i neosnovano dosuđuje izgubljene sporove protiv onih kojima je taj isti sud presudio za ratni zločin? Gdje su sve te ruke koje podržavaju Nacrt zakona o pravima izabranih predstavnika Republike Srpske u periodu 1991-1996 godina? Gdje su ruke koje su odobrile novac za pomoć optuženim licima iz RS u Hagu? Gdje su prsti koji su Radovanu Karadžiću, Ratku Mladiću, Stojanu Župljaninu i Mići Stanišiću na privatne račune uplatili po 1.280 KM? Gdje su da im memorijal podignemo?! Za to nam vjerovatno ni dozvola trebati neće. A i para će biti", navode iz Saveza logoraša u BiH. 

Podsjetili su i na slučajeve u kojima se logorašima plijeni imovina. Pa s tim u vezi su naveli primjer logoraša Batkovića - Mehmeda Mustafića, u ratu silovane Mevlije Salihović kao i bivšeg logoraša Sušice - Sulje Topčića.

"I ne, nije dovoljno, što sudski procesi ratnih zločinaca beskonačno dugo traju, što ih veliki broj nikada i nije procesuiran i što mnoge žrtve nisu i neće doživjeti da im se na taj način prizna patnja, već izgleda da nije dovoljno ni da im država iznuđuje novac i imovinu, koju velikodušno prikupljaju za odbranu i luksuz ratnih zločinaca. A kada to sve nije dovoljno, i kada su svjesni da ratnim zločincima treba mnogo više, pitamo se šta je sljedeće?", pitaju iz Saveza logoraša u BiH. 

Poručili su da za sve one koji nisu doživjeli, koji nisu naučili, koji znaju a ne znaju, koje ne zanima i koji misle da se to više nikada neće ponoviti: logoraš je lice koje je neovlašteno lišeno slobode od strane vojnih, paravojnih, policijskih i drugih formacija, zatočeno u logore, zvjerski mučeno, maltretirano, sakaćeno, silovano, zlostavljano, strijeljano i ubijano.

"Ne treba samo logorašima dići spomenik, treba ga dići i ovim zločincima koje je iznjedrio 'mir', kako se nikad ne bi zaboravilo da zlo ne nestaje mirovnim sporazumom, već da se neminovno, u drugačijim oblicima javlja, i da je u njima jedan novi zločinački poduhvat s dovoljno zla da se istrijebi čitav jedan svijet", naveli su u protestnom pismu iz Saveza logoraša u BiH. 

Radovan Karadžić je početkom ove godine pred MKSJ prvostepenom presudom proglašen krivim za genocid u Srebrenici i druge ratne zločine u Bosni i Hercegovini i osuđen na kaznu od 40 godina zatvora. Njegova odbrana najavila je žalbu na presudu.

(AA)

Rate this item
(0 votes)