Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

Reisu-l-ulema na zasjedanju 9. Euroazijskog islamskog vijeća u Istanbulu

, Published in BiH Featured

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović prisustvuje zasjedanju 9. Euroazijskog islamskog vijeća koje se održava u Istanbulu na temu „Islam u Euroaziji - jedinstvo i solidarnost protiv zloupotrebe religije i buduće perspektive“. Ovogodišnje zasjedanje koje traje od 11. do 14. oktobra okuplja 120 učesnika iz 30 zemalja.

Reisu-l-ulema Kavazović učesnicima se obratio na svečanom otvaranju se u ime Islamske zajednice i muslimana u Bosni i Hercegovini zahvalio  g. Mehmedu Gormezu, predsjedniku Dijaneta Republike Turske, kao i ljudima iz Sekretarijata Evro-Azijske Šure na organizaciji zasijedanja Euroazijskog islamskog vijeća.

Istakao je da je ideja da se osnuje Evro-Azijska Šura, koja će okupljati zajednice koje pripadaju osmanlijskom tradicijskom i kulturnom krugu, dalekovida i predstavlja potrebu da se ovaj, nekada integrirani svijet, ponovo poveže, ne zanemarujući tradicijske i nacionalne posebnosti i različite oblike i prakse organiziranja.

"Naši preci su, iščitavanjem tekstova naše vjere i praćenjem ukupnih kretanja, zaključili da život prate stalne promjene. Tu stalnost promjena trebalo bi uskladiti i dograditi postupanjem na temelju općih principa i ciljeva naše vjere. Još od prvih generacija muslimana znamo da promjena oblika društvene stvarnosti ne mora značiti i promjenu ciljeva zajednice.

Danas, kada više ne postoji mešihat u Istanbulu, sa šejhu-l-islamom na čelu, ne možemo prestati davati odgovore na izazove s kojima se naše zajednice suočavaju iz perspektive naše vjere, razumijevanja i tumačenja svijeta. Posljedice te naše rascjepkanosti svi podjednako osjećamo.

Sasvim je jasno da se umet suočava s izazovima koji prijete da ga podijele čak i na razini vjerovanja (imana). Nelegitimni pokreti nelegalnim, uglavnom militantnim, sredstvima stvaraju nesigurnost u muslimanskim zemljama, često podržani od naših neprijatelja. Oni ugrožavaju sigurnost, živote i imovinu ljudi i dovode u pitanje opstanak naših država i naroda."

"Skoro čitavo stoljeće smo bez duhovnog vođstva, koje je držalo na okupu ovaj dio muslimanskog svijeta. To je pogodovalo pojavi lažnih autoriteta, iza kojih su često stajali stranci u zloj namjeri cijepanja i razjedinjavanja naših zajednica."

Zbog toga smatram da bi obnova tog vođstva za mnoge naše zajednice na Balkanu, Kavkazu i u Srednjoj Aziji značila osnaživanje ideje duhovnog zajedništva na temelju naše zajedničke tradicije. Na tom putu čini mi se neophodnom aktivnija ulogu Sekretarijata Evro-Azijske Šure u budućnosti." - rekao je između ostalog reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović i podsjetio da je šura kur'anski imperativ o pitanjima koja su od suštinske važnosti za zajednicu, kao što su: biološki opstanak, sigurnost, duhovno jedinstvo, otklon od zabludjelih ideologa i dr.

"Ovim pošastima moguće se suprostaviti samo konsenzusom svih bitnih faktora koji odlučuju o stanju ummeta. Među tim faktorima je ulema najvažnija. Idžma uleme je uvijek predstavljala kohezivni faktor u zajednici i njome se utvrđivala valjana praksa i davao legitimitet obrascu prihvatljivog političkog i društvenog ponašanja." - upozorio je reisu-l-ulema.

Ukazao je da se iza vjerskih pokreta često kriju političke ambicije njihovih osnivača, koji se na potpuno neprihvatljiv, netransparentan način žele domoći utjecaja i vlasti bez političke odgovornosti, pozivajući se na sveto mesijansko poslanje koje uvijek pretpostavlja učenje o nepogrešivosti nosioca takvog autoriteta.

"Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini posvećena je radu na našem zajedničkom dobru. Zajedno s muslimanskim zajednicama na Balkanu nastojat ćemo dati naš doprinos uspostavljanju našeg duhovnog zajedništva i naših bratskih odnosa. Zahvaljujem se dr. Mehmedu Gormezu na nesebičnoj pomoći i brizi za muslimane u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji, u nadi da ćemo našu saradnju još više unaprijediti.

Također, zahvaljujem se predsjedniku Republike Turske Redžepu Tajibu Erdoganu na svemu što čini na međunarodnom planu da  muslimanski svijet izbavi iz međusobnih zavada, sukoba i nepovjerenja.

Današnja konferencija je pokazatelj naše neosporne opredijeljenosti i uvjerenja da se u borbi protiv narastajućih podjela i nesigurnosti znamo i hoćemo zajednički boriti, kako bismo sačuvali naše duhovno nasljeđe i dostignuti stepen demokratičnosti koji će nas voditi ka prosperitetnijoj i stabilnijoj budućnosti. Neka nas na tom putu vode riječi Uzvišenog: „Čvrsto se svi Božijeg užeta držite i nemojte se dijeliti“, riječi su kojima je reisu-l-ulema Kavazović završio svoje obraćanje.

(cjelovito obraćanje je moguće pročitati na internet stranici Islamske zajednice)

Rate this item
(0 votes)