Logo
Print this page

Proučen tradicionalni mevlud u Bijelom Polju

, Published in BiH Featured

Tradicionalni mevlud u Bijelom Polju proučen je jučer u Karađoz-begovoj džamiji u Potocima. Mevlud su, uz učešće ansambla „Ornament“, proučili mostarski imami, a prisutnim vjernicima obratili su se mjesni imam Idriz ef. Agović i glavni imam Medžlisa IZ-e Mostar Suljo ef. Cikotić.

Podsjetivši da se učenjem mevluda vjernici prisjećaju misije i životnih vrijednosti Muhameda a.s. ef. Agović je pozvao okupljene da se u svakoj životnoj prilici nastoje pridržavati Božije objave i prakse posljednjeg Vjerovjesnika. „ Muhamed a.s. je svom umetu pokazao kako da živi i kako da gradi zajednicu.

Taj primjer ashabi su dosljedno primjenjivali“, podsjetio je ef. Agović. Kontinuitet takvih životnih vrijednosti generacije i generacije su prenosili sve do današnjih dana. „ I mi već stoljećima njegujemo takav islam“, kazao je ef. Agović tumačeći ajete i hadise o značaju i vrijednosti očuvanja zajednice i zajedničkog života zasnovanog na islamskom učenju.   Glavni imam Suljo ef. Cikotić akcentirao je bitnost djelovanja prema načelima islama čime svaki čovjek ostvaruje sreću i na ovom i na budućem svijetu. Citirao je nekoliko ajeta i hadisa o značaju zajedničkog života i potpomaganja.

„To je naša odrednica, naša sudbina, i to je ako Bogda naš selamet ukoliko budemo na taj način svoj islam živjeli i jedni prema drugima se ophodili“, kazao je ef. Cikotić. U nastavku svog vaza ef. Cikotić je prenio poruke mubarek mjeseca muharema u kojem su, prema predanjima, iz iskušenja izbavljeni i Božiji poslanici.

U primjeru Muhameda a.s. izdvojio je važnost iskrenog odnosa muslimana jednih prema drugima, u primjeru Nuha a.s. Musaa. a.s. Jusufa a.s., Idrisa a.s. važnost ustrajnosti, samislosti, oslanjanje na Allaha i učenja iskrenih dova. „ Ovi primjeri su pokazani da iz njih primimo pouku i poruku, da ono što je pozitivno prenesemo u svoje živote, a da se čuvamo sumnjivih situacija“, poručio je ef. Cikotić, dodavši kako, stoljećima čuvana kroz institucionalni okvir Islamske zajednice, je vjera mjera naših života. 

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB