Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

Vrijeme dobre Behram-begove medrese

, Published in BiH Featured

Jubilarnom akademijom „Vrijeme dobra“, u petak 28. oktobra ove godine, završeno je obilježavanje 390. godišnjice Behram-begove medrese.

Pored programa koji su izveli učenici i učenice iz nekoliko generacija Behram-begove medrese dodijeljena su priznanja i zahvalnica pojedincima i institucijama za podršku u radu ove škole.

Priznanja za svesrdnu pomoć i veliki doprinos u radu Behram-begove medrese u novom periodu dodijeljena su reisu-l-ulemi IZ-e u BiH Husein-ef. Kavazoviću, muftiji tuzlanskom Vahid-ef. Fazloviću i  Medžlisu Islamske zajednice Tuzle.

Za privrženost radu i očuvanju Behram-begove medrese u prvoj polovini XX stoljeća posthumno su dodijeljena priznanja hafizu Salih-ef. Sivčeviću i hafizu Hasan-ef. Smajloviću. Priznanja su s puno emocija primili njihovi nasljednici.

Vladi Tuzlanskog kantona i Gradu Tuzla uručene su zahvalnice za doprinos Behram-begovoj medrese.

Reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović je čestitao učenicima i profesorima 390. godišnjicu Behram-begove medrese i istakao da danas za bosanske muslimane nema ništa važnije od mira i nema veće obaveze i odgovornosti od jedinstva.

- Behram-begova medresa će uvijek biti škola koja će davati dobre ljude, škola koja će nas podsjećati na neprolazno dobro i to je jedino što ostaje iz nas. Ovo je vrijeme da se podsjetimo svih dobrih ljudi koji su svojim pregalaštvom, radom, odricanjem, nesebičnošću, dobrotom i plemenitošću učinili mnogo dobra. Takvih je jako puno, kako među nama koji smo danas živi, tako i među onima koji su otišli s ovoga svijeta, noseći sa sobom dobro, a obavezujući nas da nastavimo njihovim putem. Jedan od njih je Muhamed Hevai Uskufi, drugi je reisu-l-ulema Mehmed Teufik-ef. Azabagić. Onda kada nam je bio namijenjen put za Tursku, kada su mnogi mislili da nema nade, da se neće moći opstati pod njemačkom čizmom, on je imao snage da ustane ispred našeg naroda i kaže: „Ne hidžra u Tursku, ostati ovdje, ovo je naš toprak, naša domovina, ovo je ono što imamo, i jedino što imamo, naša domovina Bosna i Hercegovina!“ Kroz Behram-begovu medresu su prolazili mnogi plemeniti ljudi, a jedan kojem nema premca, onaj koji je odgajao generacije učenika, ma šta drugi mislili o njemu, on će samo ostati Mehmed Meša Selimović. On svojim duhom pripada ovom narodu i ovom gradu. Danas moramo biti kao jedan, ako želimo preživjeti, ako želimo ostati ovdje, ako želimo da ove naše škole djeluju u miru, a ne u ratu, i školuju ovu našu djecu. Zato, nema ništa svetije za bosanske muslimane od mira i nema veće obaveze i odgovornosti od jedinstva, kazao je reisu-l-ulema Kavazović.

Mutija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović u svome obraćanju je istakao kako je Behram-begova medresa škola našeg naroda,  iznjedrena iz naroda. Bošnjaci su tokom vremena pojedinačno i generacijski gradili ovu školu.

- Ova naša djeca su velika nada. Mnogi njihovi vršnjaci su slični njima. Moramo više raditi da im budemo bolja podrška. Zadivljujuće je da ova zemlja ima ovakve mlade ljude. Ova činjenica ulijeva svima nama hrabrost da uz Allahovu pomoć, mi kao zajednica, društvo, domovina, Bošnjaci u ovoj zemlji budemo uspješni i da naš put ispred nas ima svjetlo koje će obasjavati našu budućnost do naših ciljeva. Medresa je islamska škola i radosni smo što uz takvu školu naš narod pristaje, što je na ovaj način i danas Medresa prigrljena, kao što je to bila i ranije. Bilo je kušnji, ali to je za pouku. Ona daje ono bez čega čovjek ne može, i duhovnost i znanje, i vjeru i mudrost, kazao je muftija Fazlović.

Svečanom jubileju je prisustvovao veliki broj prijatelja ove škole, a ona će ostati vjerna svojoj misiji, kazao je direktor Ahmed-ef. Hatunić.

- Upaljena baklja dobra prije 390 godina svojim zrakama kazuje da ćemo mi ostati vjerni svojoj misiji i ulozi na ovi prostorima, da ćemo zajedno sa svojim potomcima ovdje ostati i graditi našu zemlju, ponosni na našu tradiciju, svjesni sebe i svih naših pripadnosti vjeri, narodu, domovini, evropskom kontinentu na kojem živimo i planeti kao zajedničkom staništu svih naroda, kazao je direktor ove škole Ahmed-ef. Hatunić.

Premijer TK Bego Gutić i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović u svojim obraćanjima su istakli značaj Behram-begove medrse i uputili čestitke njenim profesorim i učenicima.

Jubilarnoj akademiji su prisustvovali još i muftija banjolučki Osman-ef. Kozlić, potpredsjednik bh entiteta RS Ramiz Salkić, direktori uprava Rijaseta IZ-e, direktori medresa, glavni imami, imami, ministri u Vladi TK, dekani i profesori Univerziteta u Tuzli, direktori i profesori osnovnih i srednjih škola, ugledni građani, vakifi i brojni prijatelji ove škole.

A.Đ.

Galerija fotografija

Image Gallery

{gallery}4034{/gallery}
Rate this item
(0 votes)