Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

Sarajevo: Školama u kojima se izučava turski jezik poklonjena oprema vrijedna milion dolara

, Published in BiH Featured

U zgradi Ambasade Republike Turske u Sarajevu danas je potpisan protokol o saradnji između BiH i Turske u okviru projekta "Moj izbor je turski". Bh. školama u kojima se izučava turski jezik kao izborni predmet donirana je školska oprema u vidu 150 pametnih tabli, 300 projektora, 500 bijelih tabli i drugih pomagala čija ukupna vrijednost iznosi oko milion dolara.

Protokol o saradnji potpisali su federalna ministrica obrazovanja i nauke Elvira Dilberović, zamjenik ministra obrazovanja Turske Orhan Erdem, kantonalni ministri obrazovanja BiH, predsjednik Ureda za obrazovanje grada Istanbula Omer Faruk Yelkenci i predsjednik Instituta "Yunus Emre" Seref Ates.

Ates je podsjetio kako "Yunus Emre" u BiH kroz svoja tri ureda u Sarajevu, Fojnici i Mostaru vrlo uspješno sprovodi svoju misiju promocije turske kulture i jezika.

"Ovaj je projekat vrlo značajan. Za početak, mi nastavnike koji podučavaju turski plaćamo za njihov rad, to je naš prvi korak. Kada je u školama potražnja za turskim šira i jača, onda taj teret na sebe preuzimaju kantoni. Učenici koji su uspješni u ovom projeku, njima poklanjamo posjetu Istanbulu. Današnja aktivnost je od braće i sestara iz Istanbula, to je njihova podrška obrazovanju", rekao je Ates.

Zamjenik turskog ministra obrazovanja rekao je kako je 85 škola u Istanbulu pobratimljeno s školama iz Federacije BiH.

Pomenute istanbulske škole, kako je rekao, prikupile su sredstva odnosno poklone za bh. škole u vidu školske opreme.

Turski kao izborni predmet od 2017.godine

Prema njegovim riječima, na prethodnom sastanku 23. aprila na Međunarodni dan djeteta ministrica Dilberović izrazila je želju da se u turskim školama bosanski jezik izučava kao izborni predmet.

"Kada smo došli na proslavu Dana djeteta 23. aprila ministrica Dilberović tražila je da se u turskim školama izučava bosanski jezik kao izborni predmet. Mi smo na ovaj sastanak došli s jednom radosnom viješću - 2017. godine bosanski jezik će se u Turskoj izučavati kao izborni predmet", naglasio je Erdem.

Dodjelu poklona bh. školama iz Turske te najavljeno izučavanje bosanskog jezika u turskim osnovnim školama pohvalila je ministrica Dilberović.

"Biti ću sretna što ćemo uskoro moći popratiti događaj u Turskoj gdje će se zvanično uvesti bosanski jezik kao izborni jezik u osnovne škole, tako da će i naši prijatelji iz Turske, koliko su radili na promociji turskog jezika u BiH isto tako su bili istinski partneri na našu inicijativu da se uvede i bosanski jezik u osnovnim školama u Turskoj", naglasila je Dilberović.

Današnja dodjela vrijedne opreme, kako je istakla, iskaz je dobronamjernosti i ljubavi turskog naroda. 

"Danas je svečana dodjela izuzetno vrijedne školske opreme i učila. Ta oprema će poslužiti svim učenicima da steknu nova znanja uz primjenu savremene tehnologije. Ovo je iskaz dobronamjernosti, ljubavi turskog naroda, ovo je skupio turski narod, 13 šlepera. Mi u BiH moramo biti poučeni događajima koji su vrlo bolno ranili prijateljsku Tursku 15. jula i učiti na onom što se dogodilo njima da ne ne desi nama", podsjetila je Dilberović.

Na 15. juli ove godine, odnosno pokušaj državnog puča u Turskoj podsjetio je i zamjenik turskog ministra obrazovanja.

Prema njegovim riječima, turske vlasti oformile su instituciju Maarif koja će preuzeti škole "čije je rukvodstvo bilo teroristička organizacija koja stoji iza pokušaja državnog puča u Turskoj".

"Turska je 15. jula imala zaista veliki pokušaj udara koji je ona iznijela. Turska je osnovala instituciju, udruženje Maarif koje će napraviti da se okončaju škole koje su osnovane ranije i kojima je Turska ranije davala podršku, to su škole iza kojih je nažalost i učinjen pokušaj državnog udara u Turskoj. Danas su i zvaničnici tog udruženja sa nama. Ukoliko se dobije podrška bh. vlasti, na kantonalnom i državnom nivou, kao institucija Maarif mi ćemo preuzeti škole čije je vodstvo teroristička organizacija u BiH, i ukoliko se dobije odobrenje, Maarif udruženje će preuzeti ove ustanove. Turska je prošla kroz jedan težak period i ne želimo da naše prijateljske zemlje, BiH, slične stvari dožive. Udruženje Maarif iza kojeg stoji Turska može povećati standarde kada je u pitanju obrazovanje i učiniti mnogo značajnije korake", rekao je Erdem.

U okviru projekta “Moj izbor je turski” koji vodi Institut ”Yunus Emre” Sarajevo, turski se kao drugi strani jezik uči u školama u BiH od 2011./2012. godine.

Projekat je počeo sa 1.100 učenika, a u školskoj 2016./2017. povećan je na 7.263.

S ciljem povećanja motivacije i unapređenja socijalizacije učenika koji uče turski kao drugi strani jezik, u okviru projekta budu organizirana različita sportska i kulturna takmičenja u kojima je učestvovalo oko 1.500 djece. Najuspješniji učenici bivaju nagrađeni putovanjem u Tursku, računarima i tabletima.


U okviru ovog projekta krajem novembra 2015. godine potpisan je protokol između Ministarstva obrazovanja Federacije BiH i turskog Ministarstva obrazovanja. Na osnovu tog protokola direktori škola iz BiH otputovali su u Istanbul i potpisali protokol o bratimljenju.


Kako bi se povećao kvalitet nastave turskog jezika i poboljšala atmosfera u razredima, u školama se formiraju kabineti turskog jezika. Aktivnosti na opremanju kabineta počele su sa tri učionice u školskoj 2015./2016.. Radovi na opremanju kabineta nastavljaju se i u školskoj 2016./2017., a planirano je da u narednom periodu sve škole u kojima se uči turski jezik imaju učionicu za učenje istog.


Nastavnici turskog jezika također, imaju priliku da prisustvuju seminarima i drugim programima s ciljem što boljeg prenošenja znanja učenicima.

(Agencija Anadolija)

Rate this item
(0 votes)