Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

Problemi zbog snijega: U USK-u prekinuta nastava, saobraćaj otežan

, Published in BiH
Foto: Cazin.net Foto: Cazin.net

Na području Unsko-sanskog kantona saobraćaj se odvija otežano i usporeno zbog obilnog snijega. Zahvaljujući intervencijama putnih službi, zasad su svi putni pravci prohodni - saopćeno je iz Operativnog centra Federalne uprave civilne zaštite.

Posebno je otežano, navodi se, preko planinskih prevoja Oštrelj (Bosanski Petrovac-Drvar) i Lanište (Ključ-Bosanski Petrovac), kao i na dionici Ripač-Vrtoče, gdje dodatne poteškoće vozačima pričinjava jak vjetar koji stvara snježne nanose.

Zbog zimskih uslova za vožnju u Hrvatskoj, na Graničnom prijelazu Izačić jutros od 05:30 sati obustavljen je saobraćaj za sva vozila.

Telefonske veze funkcionišu u svim pravcima. Vodosnabdijevanje je zadovoljavajuće, ali je zbog obilnih snježnih padavina došlo do više prekida na visokonaponskoj i niskonaponskoj mreži u općinama Bihać, Bužim, Cazin, Sanski Most i Velika Kladuša.

Ekipe elektrodistribucije su na terenu i rade na otklanjanju kvarova.

U Srednjobosanskom kantonu saobraćaj se odvija otežano po mokrom i skliskom kolovozu. Snijega na kolovozu ima na putnim pravcima Bugojno-Kupres-Livno-Mlinište, Bugojno-Novi Travnik, Bugojno-Gornji Vakuf-Prozor i Turbe-Skender Vakuf.

Na dionici saobraćajnice Jajce-Banja Luka (mjesto Lučina) zbog klizišta, promet se odvija usporeno, jednom prometnom trakom.

Na regionalnom putu R-413a, Travnik-Galica, u potpunosti je obustavljen saobraćaj.

Na području Livanjskog kantona sve magistralne i regionalne ceste su prohodne. Saobraća se otežano zbog obilne kiše i snijega. Kolovozi su mokri i skliski na dionicama Priluka-Glamoč-Mliništa, Šujica-Kupres, Livno-Šujica (Borova Glava), B.Grahovo-Strmica i Drvar-Resanovci.

Na kolovozima ima ugažena snijega i leda. Saobraćaj dodatno otežava i snijeg nošen vjetrom, posebno na području općine Kupres, te smanjuje vidljivost na oko 50 metara. Lokalne ceste u svim općinama su djelomično neprohodne. Ekipe zimske službe vrše čišćenje i posipanje puteva.

Kada je riječ o Kantonu Sarajevo, zbog najava obilnijih snježnih padavina, Kantonalna uprava civilne zaštite KS izdala je upozorenje pravnim i fizičkim osobama za preduzimanje preventivnih mjera zaštite i spašavanja od snježnih padavina.

Na području Posavskog kantona, vodostaj rijeke Save je u opadanju duž cijelog toka.

Visina vodostaja izmjerena jutros u 7 sati iznosila je u Bosanskom Brodu 495 cm (pripremno stanje), juče 504 cm, u Bosanskom Šamcu 364 cm (normalno stanje), juče 371 cm te u Orašju 616 cm (pripremno stanje), juče 627 cm.

U Općini Stolac, ispod sela Prenj, u kanjonu rijeke Bregave, i dalje je poplavljeno oko 2,5 ha poljoprivrednog zemljišta. Svi putni pravci su prohodni.

U općini Ljubuški, na vodotoku rijeke Mlade-Trebižat, mjerno mjesto Humac, vodostaj je u 8 sati iznosio 308 cm sa tendencijom blagog opadanja. Na snazi su i dalje redovne mjere odbrane od poplava. Nema ugroženih stambenih i gospodarskih objekata.

Na području Grudskog polja, izlila se rijeka Matica i poplavila veći dio Grduskog polja. Poplavljeno je više hektara poljoprivrednih površina posijanih zimskim usjevima.

Lokalni put Kamenice-Ploča takođe je poplavljen, a mještani spomenutih zaseoka koriste zaobilazni alternativni pravac Kamenice-Središte-Ploča.

Vodostaj na mjernom mjestu Nuga, jutros u 8 sati, iznosio je 254,52 m n/v sa tendencijom opadanja. HE Peć Mlini radi punim kapacitetom.

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 7 sati iznosio je 198,56 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.) i u odnosu na mjerenje jučer u 7 sati nivo je niži za 3 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 30,8 m3/s.

Na području općine Kalesija, u protekla 24 sata je službi civilne zaštite prijavljeno ponovno aktiviranje dva stara klizišta u MZ Kikači i MZ Brda. Spomenuta klizišta ugrožavaju dva stambena objekta.

U općini Gradačac, službi civilne zaštite prijavljeno je reaktiviranje klizišta u Mionici 2 Brdo. Ovo klizište ugrožava kuću s pratećim objektima.

U Kantonu Sarajevo općinske službe civilne zaštite kontinuirano vrše monitoring na aktuelnim klizištima.

U općini Olovo na području Zeničko-dobojskog kantona, pokrenutno je manje klizište u naselju Rečica, Mjesna zajednica Solun.

Ministar obrazovanja Unsko-sanskog kantona (USK) Dario Jurić danas je donio odluku o prekidu nastave u svim školama na području Kantona do petka, 13. februara zbog vremenskih nepogoda.

Snijeg koji neprekidno pada od jučer, dostigao je visinu od oko pola metra i prouzrokovao je probleme na putevima.

Otežano je saobraćanje, ali i kretanje pješaka.

(FENA)

Rate this item
(0 votes)