Logo
Print this page

Prof. Mustafa Spahić: Patrijarh Irinej laže!

, Published in BiH

"Ko bi zaboravio značaj i doprinos bosanskih Srba i Hrvata, taj ne bi trebao živjeti na ovom svijetu, a na onaj ionako nema kud!"

Gost "Podijuma" u petak 13. januara je prof. Mustafa Spahić Mujki. Citirajući srbijanskog sociologa Đorđevića, prof. Spahić osvrće se na nedavne izjave patrijarha Irineja i govori o jeretičkom filetizmu, odnosno dubinskom crkvenom nacionalizmu, koji svojim pripadnicima ne nudi vjeru, religiju, moral, vrijednosti i vrline, nego svoj narod u vjeru pridobija mržnjom i flagrantnim laganjem:

"On je milion godina teži slučaj, njegove laži su osnova zločina. Onakav intervju dati u Jutarnjem listu, a da ne bude suđen, to je zločin nad zločinom. To je teže od bilo kojeg pojedinačnog zločina, ta namjerna, ciljana, na temelju vjere i pod odorom vjerskih znamenja... to je generator. Javno ga pozivam neka pokaže makar jednu crkvu, jedan hram, jedan manastir, jednu kapelu u Bosni koju je spalila Armija R BiH."

Profesor Spahić osvrnuo se i na zasluge probosanskih Srba i Hrvata, ističući da njihov doprinos očuvanju Bosne i Hercegovine ne smije biti zaboravljen:

"Srbi pravoslavci koji su ostali, ostali su i s druge strane Pravoslavne crkve koja je ustvari ključni generator svega. Iza nje je Srpska akademija nauka i umetnosti - SANU, Udruženje književnika, politički establishment i ta srbijansko-srpska dominantna elita kako je naziva Latinka Perović. Ko bi zaboravio značaj i doprinos tih ljudi, taj ne bi trebao živjeti na ovom svijetu, a na onaj ionako nema kud."

O godišnjici Gazi Husrev-begove medrese, 45. godišnjici štrajka njenih učenika i drugim zanimljivim temama, slušajte u petak, 13. januara od 18.00 sati, na talasima radija BIR. Reprizno izdanje ''Podijuma'' je u nedjelju u 14.00 sati.

Emisiju uređuje i vodi Ismet Bećar

Rate this item
(1 Vote)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB