Logo
Print this page

Bećirović Dačiću: Osvijestite se, nabrojat ću vam 14 razloga koje ste dali za reviziju presude

, Published in BiH

Poslanik Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Denis Bećirović, uputio je otvoreno pismo Ivici Dačiću, ministru vanjskih poslova Republike Srbije, povodom njegovih učestalih prijetnji državi BiH u vezi s njenim neotuđivim pravom da pokrene postupak revizije presude u najvišem sudu UN-a - Internacionalnom sudu pravde u Haagu, u kome ga upozorava da je  vrijeme da prekine neprimjerenu, bezobzirnu i zlonamjernu kampanju protiv države Bosne i Hercegovine.

- Portparoli politike i režima Slobodana Miloševića su posljednji na planeti koji mogu i imaju pravo bilo šta prigovarati državi Bosni i Hercegovini. Još niste utvrdili punu istinu i odgovornost o zločinačkoj jedinici MUP-a Srbije „škorpionima“ koja je brutalno ubijala i snimala ubistva na teritoriji Bosne i Hercegovine. Niste utvrdili ni odgovornost drugih vojnih i policijskih jedinica iz Srbije koje su sijale smrt i pustoš tokom agresije na državu BiH. Niste izvukli ni pouku iz činjenice da ste presudom najvišeg suda Ujedinjenih nacija označeni kao jedina država u Evropi koja je prekršila (po tri osnova odgovornosti) Konvenciju o sprečavanju i kažnjavanju genocida. Zato, Vas želim pitati, gospodine Dačiću, otkud Vam bilo kakvo pravo da se s takvim teškim hipotekama petljate u unutrašnja pitanja suverene i nezavisne države Bosne i Hercegovine - navodi u pismu Bećirović.

U nastavku dodaje da je vrijeme da pusti na miru državu Bosnu i Hercegovinu i prestane s već viđenom i pogubnom velikosrpskom politikom. Poziva ga da prestane s takvom destruktivnom politikom i zbog građana Srbije kojima, kao i građanima drugih država, trebaju decenije mira nakon što ih je režim Slobodana Miloševića poveo u barbarske i osvajačke ratove protiv njihovih susjeda i komšija.

U svom pismu Bećirović ukazuje na činjenicu da je "na pokretanju postupka revizije presude Internacionalnog suda pravde u Hagu najviše su radili zvaničnici Srbije".

- Nabrojat ću Vam, pored ostalih, 14 razloga koje ste vi, zvaničnici Srbije, dali za reviziju presude:  Niste poštovali cjelinu Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH, kontinuirano ste potkopavali državne organe i institucije BiH, drsko ste negirali presudu Internacionalnog suda pravde iz 2007. godine, nastavili ste politiku poricanja i negiranja planetarno dokazanog genocida, odbili ste u Skupštini Srbije da deklaracijom priznate počinjeni genocid, legalizirali ste zločinački četnički pokret koji je počinio zločine i genocid, javno ste osporavali i negirali konačne i obavezujuće odluke Ustavnog suda BiH, otvoreno ste podržavali i ohrabrivali antibosanskohercegovačke i ratnohuškačke izjave i postupke pojedinih političara u bosanskohercegovačkom entitetu RS, niste poštovali načelo suverene jednakosti država članica Ujedinjenih nacija, u Skupštini Srbije usvojili ste „Strategiju očuvanja i jačanja odnosa matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu“, u kojoj ste zacrtali da se,  kao u najgorim vremenima Slobodana Miloševića, ponovo neovlašteno miješate u unutrašnje odnose suverene države BiH, antidejtonski ste u zvaničnim aktima Skupštine Srbije negirali konačnu arbitražnu presudu u vezi sa statusom Brčko Distrikta BiH, kao najveći vanjskopolitički uspjeh Srbije u 2015. godini proglasili ste zaustavljanje usvajanja Rezolucije o genocidu u Vijeću sigurnosti UN-a čime ste još jednom pokazali da ne poštujete žrtve genocida, i dalje krijete istinu o tome šta je 14. jula 1995. godine Ratko Mladić radio u Beogradu, koga je i o čemu izvještavao i kakve je instrukcije iz Beograda dobivao,  i dalje krijete arhive i zapisnike Vrhovnog savjeta odbrane Savezne republike Jugoslavije. Također, po naređenju učesnika tih sjednica, sa 17 sjednica nije bilo stenografskih zapisa, od kojih je devet održano, prije i poslije  genocida u Srebrenici. Zašto, napokon, ne kažete istinu ko je redigirao zapisnike sa sjedinica - ističe Bećirović.

U nastavku pisma Dačiću poslanik državnog parlamenta BiH naglašava Dačiću "da on nema nikakvo pravo da osporava BiH, da koristi instrumente međunarodnog prava i traži pravdu i istinu u sudu Ujedinjenih nacija".

- Ne trošite energiju na opstruiranje pravde i istine. Puno je bolje da, napokon, zakopate osvajačke snove i hegemonističke politike. Osvijestite se i pomozite ljudima i u Srbiji i u Bosni i Hercegovini da prodišu punim plućima i otvore eru mira, uvažavanja i progresa za sve ljude bez obzira na to koje su nacije ili vjere. Istina i pravda na tom putu mogu nam biti samo od pomoći - zaključuje u svom pismu dr. Denis Bećirović.

(Fena)

Rate this item
(6 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB