Logo
Print this page

Na Dan nezavisnosti BIH: Kakanj dobija prvi muzej

, Published in BiH

Prvi muzej na području općine Kakanj bit će otvoren prvog marta, a što će omogućiti da u tu općinu bude vraćen čuveni srednjovjekovni pečatni prsten s ljiljanom koji je izrađen od zlata i legure, ali i brojni drugi artefakti.

U muzeju će biti postavljeni eksponati iz perioda srednjovjekovne Bosne, ali i drugih perioda.

Muzej će sadržavati i eksponate koji će oslikavati historiju industrijskog razvoja Kaknja, predmete iz perioda od 1992. do 1995. godine koje su donirali građani.

U dvorištu muzeja već se nalazi lapidarij sa stećcima. U toku su radovi na postavljanju eksponata u prostorijama Javne ustanove za kulturu i obrazovanje koje su adaptirane i prilagođene za muzejsku djelatnost.

Direktor Javne ustanove za kulturu i obrazovanje Kakanj Izet Fejzović Feni je kazao da muzej otvara Općina te da neće funkcionirati kao zasebna javna ustanova nego pri Javnoj ustanovi za kulturu i obrazovanje.

Na dan otvaranja bit će predstavljeni eksponati koji će biti vraćeni u Kakanj iz Muzeja Grada Zenica, gdje su proteklih godina čuvani jer Kakanj nije imao muzejsku ustanovu, te drugi eksponati koji su prikupljeni u proteklih nekoliko mjeseci, a bit će upriličena i izložba slika stećaka.

Na samom početku rada kakanjski muzej će imati određenu početnu postavku, no vremenom će se obogaćivati novim eksponatima.

(FENA)

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB