Danas svečano otvorenje manifestacije 'Dani vakufa 2017'

21 Apr 2017

Vakufska direkcija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini danas otvara manifestaciju ,,Dani vakufa 2017“ koja će  trajati do 29. aprila u Sarajevu, Banjoj Luci, Bosanskoj Gradišci, Jajcu, Bužimu i Kiseljaku.

Od brojnih kulturno-obrazovnih i vjerskih sadržaja izdvajamo okrugli sto i tribine o vakufima, promocije knjiga, prezentacija projekata, izložba o vakufima, svečano otvaranje vakufskih objekta u Bosanskoj Gradišci, Bužimu i Kiseljaku.

U džamijama u BiH i dijaspori danas je kazivana hutba o vakufima ”Vakuf-naš zalog za budućnost“, autora Osmana Kozlića, muftije banjalučkog.

Svečanost otvorenja manifestacije održava se u Gazi Husrev-begovoj biblioteci, u okviru koje će biti dodjeljivane Plakete najistaknutijem vakifu u BiH, te izložba fotografija “Vakufi u Tuzli“.

Najavljeno je i potpisivanje protokola za tri višemilionska projekta i to za restauraciju i rekonstrukciju Behram-begove džamije u Tuzli, izgradnju vakufsko-edukativnog centra u Fojnici na mjestu gdje je nekada bilo sjedište opštine, te rekonstrukciju kompleksa džamije Ferhat-bega u Tešnju.

22. aprila će biti upriličeno svečano postavljanje  temeljca za ponovnu izgradnju Arnaudija džamije u Banjoj Luci, izgradnju finansira Generalna direkcija vakufa Republike Turske, a izvođač radova je firma „Naimari“.

U Bosanskoj Gradišci će biti održana tribina o vakufima ovog grada, a 23.aprila će biti svečano otvoren vakufski objekt Derviš-hanumine medrese u ovom gradu, a nakon toga će biti proučen mevlud povodom Lejletu-l-miradža i proučena hatma dova za umrle vakife.

U Sarajevu će biti promovisana knjiga Upravljanje vakufima u BiH od 1847. do 2017.“ autora Ahmeda Mehmedovića, a u Jajcu će biti promovisana „Monografija tuzlanski vakufi“ i okrugli stol o vakufima s područja Jajca.

PLanirano je i svečano otvorenje obdaništa i škole Kur'ana „Ikre“, u Kiseljaku, a i u Bužimu će biti otvoren „Islamski kulturni centar“, jedan od najljepših objekata čiju su izgradnju finansirali vakifi iz Kuvajta.  

Radio BIR

 

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo