Logo
Print this page

Danas svečano otvorenje manifestacije 'Dani vakufa 2017'

, Published in BiH

Vakufska direkcija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini danas otvara manifestaciju ,,Dani vakufa 2017“ koja će  trajati do 29. aprila u Sarajevu, Banjoj Luci, Bosanskoj Gradišci, Jajcu, Bužimu i Kiseljaku.

Od brojnih kulturno-obrazovnih i vjerskih sadržaja izdvajamo okrugli sto i tribine o vakufima, promocije knjiga, prezentacija projekata, izložba o vakufima, svečano otvaranje vakufskih objekta u Bosanskoj Gradišci, Bužimu i Kiseljaku.

U džamijama u BiH i dijaspori danas je kazivana hutba o vakufima ”Vakuf-naš zalog za budućnost“, autora Osmana Kozlića, muftije banjalučkog.

Svečanost otvorenja manifestacije održava se u Gazi Husrev-begovoj biblioteci, u okviru koje će biti dodjeljivane Plakete najistaknutijem vakifu u BiH, te izložba fotografija “Vakufi u Tuzli“.

Najavljeno je i potpisivanje protokola za tri višemilionska projekta i to za restauraciju i rekonstrukciju Behram-begove džamije u Tuzli, izgradnju vakufsko-edukativnog centra u Fojnici na mjestu gdje je nekada bilo sjedište opštine, te rekonstrukciju kompleksa džamije Ferhat-bega u Tešnju.

22. aprila će biti upriličeno svečano postavljanje  temeljca za ponovnu izgradnju Arnaudija džamije u Banjoj Luci, izgradnju finansira Generalna direkcija vakufa Republike Turske, a izvođač radova je firma „Naimari“.

U Bosanskoj Gradišci će biti održana tribina o vakufima ovog grada, a 23.aprila će biti svečano otvoren vakufski objekt Derviš-hanumine medrese u ovom gradu, a nakon toga će biti proučen mevlud povodom Lejletu-l-miradža i proučena hatma dova za umrle vakife.

U Sarajevu će biti promovisana knjiga Upravljanje vakufima u BiH od 1847. do 2017.“ autora Ahmeda Mehmedovića, a u Jajcu će biti promovisana „Monografija tuzlanski vakufi“ i okrugli stol o vakufima s područja Jajca.

PLanirano je i svečano otvorenje obdaništa i škole Kur'ana „Ikre“, u Kiseljaku, a i u Bužimu će biti otvoren „Islamski kulturni centar“, jedan od najljepših objekata čiju su izgradnju finansirali vakifi iz Kuvajta.  

Radio BIR

 

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB